Meer elektrische oplaadpunten

4 december 2013 om 00:00 Nieuws

Eerst 10 en dan nog eens 40 exemplaren

HAARLEMMERMEER - De gemeente Haarlemmermeer gaat de komende maanden fors investeren in het plaatsen van nieuwe oplaadpunten voor het opladen van elektrische auto’s. Gestart wordt met een serie van 10 exemplaren, na een Europese aanbesteding volgt er nog eens een serie van 40. De oplaadpunten komen op openbare locaties.

Haarlemmermeer is, zo heeft wethouder Nederstigt (Duurzaamheid) dinsdag bekend gemaakt koploper zodra het gaat om het rijden in elektrische auto’s . Volgens de wethouder (hij baseert zich op officiële cijfers) staan er al zo’n 800 geregistreerd in Haarlemmermeer, maar hij is ervan overtuigd dat dat aantal snel blijft stijgen. “Uit alle cijfers blijkt dat inwoners en bedrijven in Haarlemmermeer een grote voorkeur hebben voor het rijden in een volledig elektrische of hybride auto. Dat is goed nieuws. Maar dan moeten er ook voldoende oplaadpunten zijn om aan die blijkbaar groeiende behoefte te kunnen voldoen.”

Mede om die reden gaat Haarlemmermeer met een aantal gemeenten rondom Amsterdam (de Metropoolregio Amsterdam) participeren in het (laten) plaatsen van oplaadpunten in de openbare ruimte. In eerste instantie gaat het nog om 10 exemplaren, maar nu al is bekend dat de samenwerkende gemeente een aanvraag hebben gedaan voor veelmeer oplaadpunten. Die opdracht wordt Europees aanbesteed, Haarlemmermeer heeft laten weten er 40 voor haar rekening te nemen. Daarmee wordt het aantal elektrische oplaadpunten in de openbare ruimte (denk dan vooral aan parkeerplaatsen bij winkelcentra en in woonwijken) met 50 verhoogd.

Aan het plaatsen van de oplaadpunten zitten overigens wel een aantal voorwaarden. ‘Openbaarheid’ is er één van (iedereen moet er bij kunnen), de palen komen op gemeentegrond, elke oplaadpunt heeft twee laadpunten en er worden twee parkeerplaatsen voor gereserveerd. Vanwege dat laatste mag er geen sprake zijn van parkeerdruk.

Aanvragen voor een oplaadpunt kunnen gericht worden aan de gemeente.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie