Naar de Noordkaap voor Serious Request

5 december 2013 om 00:00 Nieuws

VIJFHUIZEN - De winterbanden zijn op spanning, de poolslaapzakken ingepakt en de antivries bijgevuld. Ralley Team Vijfhuizen (RTV) is klaar voor de Noordkaap Challenge. Morgen is de start van de 6.200 km lange uitdaging voor het goede doel: de actie van 3FM Serious Request tegen kindersterfte door diarree.

Iris Vogel (36), Bas Streutgers (39) en Ton Stokman (26) zijn geen types voor achter de warme kachel. Ze houden van uitdagingen en kiezen graag voor de weg met de meeste weerstand. Hoe extremer, hoe mooier. De mededeling dat ze kunnen meedoen aan de alternatieve Elfstedentocht in het koude Zweden werd met gejuich begroet. Spijtig vonden ze het dat vorig jaar de Seberian Challenge bij gebrek aan belangstelling niet doorging. Een tocht naar de koudste plek op aarde waar het kwik zakt naar min 78 graden, dat had hen wel wat geleken. Net als meedoen aan de Mongol Challenge in juli dit jaar. Maar ook de barre tocht door Mongolië werd afgeblazen. De Noordkaap Challenge, eveneens voor een goed doel, kwam dan ook als geroepen.

Ton en Bas kennen elkaar van het feestweekteam De Biermusketiers. Volwassen geworden gaan de mannen nu op zoek naar andere uitersten. Bij de extreme uitdaging naar de Noordkaap zijn vrouwen zwaar in de minderheid. Dat Iris meegaat heeft met het verleden te maken. "Omdat ik redelijk Russisch spreek zou ik meegaan naar Siberië. Deze nieuwe uitdaging vind ik zo geweldig dat ze me niet meer weg krijgen." Onderweg slapen ze in een tent, 5 dagen blijft het ook overdag donker en in de Finse stad Rovaniemi moeten ze de kerstman zoeken. Alles voor het goede doel. Dankzij GPS is hun auto - startnummer 100 - via noordkaapchallenge.nl live te volgen.

Een betrouwbare auto is een van de eerste vereisten. Hoe vind je die? Familie van Iris en Bas boden uitkomst. Zij doneerden hun Mitsubishi Pajero waarna het drietal aan de slag kon. "Autobedrijf Wiersema en Van Wouwe in Hoofddorp verving spontaan alle slangen en leidingen en gaf ook nog eens de nodige vitale reserve-onderdelen mee. Het geld dat bedrijven in Vijfhuizen hebben toegezegd gaat naar het goede doel. Wel moeten we daarvoor onderweg opdrachten uitvoeren. In ons nakie in een wak springen, direct vanuit de sauna in de sneeuw rollen, onze dorpsgenoten kennende zien we de opdrachten met angst en beven tegemoet. Maar voor een goed doel doen we veel. Via www. kominactie.nl/rtv kan iedereen ons onderweg via een opdracht sponsoren. Hoe meer hoe beter. Er doen 18 teams mee. Slechts het team met de hoogste opbrengst mag op 19 december tot aan het Glazen Huis in Leeuwarden rijden. En dat willen wij zijn."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie