'In toekomst zijn er flink minder vrijwilligers'

5 december 2013 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Wethouder Steffe Bak van Welzijn is bang dat er in de toekomst te weinig vrijwilligers zijn om hulpbehoevende mensen een handje te helpen. Hij zei dat vorige week tijdens een debat in de gemeenteraad over de evaluatie van het Wmo-beleid.

De gemeente is sinds 2010 verantwoordelijk voor uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De gemeenteraad besprak vorige week of de gemeente deze taken sindsdien goed uitvoert.

Kern van het beleid is dat alle Haarlemmermeerders -ongeacht of ze een beperking hebben of niet- zoveel mogelijk aan alle maatschappelijke activiteiten moeten kunnen blijven meedoen. Soms hebben ze daar hulp bij nodig van familie, kennissen of buurtbewoners.

Wethouder Bak vroeg zich af of die inzet van mantelzorgers en vrijwilligers in de naaste toekomst wel haalbaar is. Mensen moeten straks immers tot hun 67ste doorwerken en dan hebben ze minder tijd voor vrijwilligerswerk, aldus de wethouder. "De tijd dat mensen met 62 jaar met de VUT gingen en daarna nog ruim de tijd hadden voor allerlei vrijwillige taken is definitief voorbij."

Een meerderheid van de gemeenteraad was tevreden over de uitvoering van het Wmo-beleid. Wethouder Bak was daar blij mee, maar hij was er ook over eens dat het altijd beter kan.

De fractie van Forza! was als enige fractie niet zo enthousiast over de evaluatie. Fractieassistent Dave Bakker du Plessis vroeg zich af waarom de gemeente islamitische ouderen die vereenzamen blijft steunen via een eigen stichting. Op die manier wordt deze groep op geen enkele manier gestimuleerd om in de Nederlandse samenleving te integreren, zo meende Bakker.

Wethouder Bak was het niet eens met de kritiek van Forza! Volgens hem dreigen veel islamitische ouderen in een isolement terecht te komen, omdat ze steeds minder mensen om zich heen hebben. Daarom moet eer volgens hem hulp zijn voor die groep. HAP-fractievoorzitter Marjolein Steffens-van de Water vroeg Bakker om een alternatieve oplossing, maar die bleef het antwoord schuldig.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie