12 december 2013 om 00:00 Nieuws

Bericht was met foto

Beste redacties,

We zijn nu een paar maanden op zoek naar roofdieren in Haarlemmermeer. En we hebben al veel meldingen binnen, vooral van de vos. Die is nu eenmaal groter en is ook overdag wel actief. De wezel en hermelijn zijn moeilijker te spotten. Deze wintertijd kan dat gemakkelijker door sneeuw en voedselgebrek. Vandaar nogmaals de oproep aan alle bewoners en bezoekers van Haarlemmermeer om pootafdrukken en waarnemingen te melden. Zie ook onze website met meldingen: http://www.nmch.nl/roofdieren

Sporen in de sneeuw! Van een wezel of hermelijn?

Het is winter en dan is sneeuw te verwachten. Zelfs in een dun laagje sneeuw laten dieren hun aanwezigheid zien door pootafdrukken. Zijn het sporen van een roofdier, zoals bunzing, wezel of hermelijn, geef dit door aan het Natuur en Milieu Centrum Haarlemmermeer via www.nmch.nl/roofdieren <http://www.nmch.nl/roofdieren> . Op deze webpagina ziet u ook de verschillende pootafdrukken. Een foto van de pootafdrukken is ook zeer welkom.

Links pootafdruk hermelijn (wezel lijkt erop maar is maatje kleiner). Rechts een kat.

Onderzoek naar roofdieren in Haarlemmermeer

Om meer kennis te krijgen over kleine roofdieren in Haarlemmermeer, is een onderzoek gestart naar hun aanwezigheid in de gemeente. De wezel, hermelijn, bunzing of misschien zelfs de marter of de vos. Wie ze ziet of sporen van ze tegenkomt in Haarlemmermeer, neemt iets bijzonders waar en kan dat melden op www.nmch.nl/roofdieren <http://www.nmch.nl/roofdieren> .

Kleine roofdieren laten zichzelf overdag zelden zien, en ook ?s nachts houden ze zichzelf meestal zorgvuldig verborgen. Maar in de winterperiode wanneer voedsel wat schaarser is of als er sneeuw ligt is de kans op waarnemingen wat groter.

Heeft u wel eens een roofdier in de achtertuin, het bos of ergens anders in de polder gezien? Of alleen de bewijzen dat ze er waren, zoals pootafdrukken, knaagschade of uitwerpselen? Surf dan naar www.nmch.nl/roofdieren <http://www.nmch.nl/roofdieren> . Op de website staat ook een zoekkaart die eventueel helpt bepalen welk dier u precies waargenomen heeft.

Over NMCH

Het Natuur en Milieu Centrum Haarlemmermeer (NMCH) is een in 2008 opgerichte stichting met als doelstelling het vergroten van duurzaamheid in de gehele Haarlemmermeer. Het NMCH, Centrum voor Duurzaamheid is een onafhankelijke organisatie waar bewoners, onderwijs, bedrijven en instellingen terecht kunnen met vragen over onder meer energie, natuur, klimaat en milieu. Er worden activiteiten geïnitieerd, geregisseerd en georganiseerd. Waar mogelijk worden duurzame initiatieven ook aan elkaar geknoopt.

_________________________________________________________________________________

Niet voor publicatie bestemd: Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met

de onderzoeker Norbert Daemen (0348743246 of 06-14604974) van Adviesbureau Arda.

Met vriendelijke groet,

Anneke Wegman,

projectleider

NMCH, Centrum voor Duurzaamheid

Wieger Bruinlaan 7, 2132 AX Hoofddorp

t: 023 555 3437

m: 06 271 29 676

e: anneke.wegman@nmch.nl <mailto:ruud.maarschall@nmch.nl>

w: www.nmch.nl <http://www.nmch.nl/>

t: NMCHmeer <https://twitter.com/NMCHmeer>

Like ons op facebook <https://www.facebook.com/pages/NMCH-Centrum-voor-Duurzaamheid/231787426937111?ref=hl> !

________________________________

Bij aankomst bij de Koninklijke BDU is dit bericht gecontroleerd op de aanwezigheid van virussen.

________________________________

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie