Woningmarkt op een kantelpunt

13 december 2013 om 00:00 Nieuws

HAARLEMMERMEER - De woningmarkt bevindt zich op een kantelpunt. Tegenover enkele negatieve, fundamentele factoren staat een aantal positieve factoren. Dit heeft een stabiliserend effect op de woningmarkt, zo stelt De Nederlandsche Bank in haar rapport 'Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten'.

Volgens DNB kwam er in het derde kwartaal van 2013 een einde aan een periode van elf kwartalen waarin de gemiddelde huizenprijs voortdurend lager lag dan in het voorafgaande kwartaal. De prijsstijging van bestaande koopwoningen van 0,4 procent ten opzichte van het tweede kwartaal is een van de signalen die erop duiden dat de woningmarkt zich op een kantelpunt bevindt, zo stelt DNB. Andere positieve signalen zijn het in de loop van 2013 gestegen aantal woningtransacties per maand en het volgens enquêtes groeiende consumentenvertrouwen in de woningmarkt.

Bovendien is er in potentie een inhaalvraag van starters op de woningmarkt. In de afgelopen jaren hebben beduidend minder personen voor het eerst een woning gekocht dan in de periode voor de kredietcrisis. In de raming van DNB wordt ervan uitgegaan dat de komende kwartalen de bovengenoemde factoren elkaar grofweg in evenwicht houden, waardoor de markt voor bestaande koopwoningen stabiliseert.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie