Bijzondere kerstkaarten van Marta Brandsen

12 december 2013 om 00:00 Nieuws

NIEUW-VENNEP - Kerstkaarten. Je kunt ze kant en klaar kopen, maar je kunt ze ook zelf maken. Voor dat laatste heeft Marta Brandsen gekozen. Ze maakt al twintig jaar kerstkaarten op een manier die volgens haar uniek is.

Net als iedereen krijgt ook Marta Brandsen zelfgemaakte kerstkaarten toegestuurd. Prachtige exemplaren vaak en het resultaat van geduldig knip- en lijmwerk. Totdat ze op een mooie dag in november 1992 ineens de inspiratie krijgt óók zelf aan de slag te gaan. Maar niet met schaar en plakstift, maar met penseel en waterverf. "Ik had een mooie volle kerstster gekocht en op tafel gezet. Niets bijzonders, zoiets doet een mens wel vaker. Maar terwijl ik naar die plant zat te kijken bedacht ik me dat ik maar eens moest proberen deze na te schilderen. Over het resultaat was ik zó tevreden dat ik vond dat ik 'm prima als kerstkaart zou kunnen versturen. Met mijn schilderstuk ben ik naar een fotovakzaak hier in Nieuw-Vennep gegaan. Daar hebben ze er een foto van gemaakt en voor een stapel afdrukken gezorgd. Ik kon een unieke kerstkaart op de bus doen, vond ik zelf." De reacties op die eerste kaart waren geweldig. "Mensen geloofden niet dat ik die kerstster zelf geschilderd had. Ik was er best een beetje trots op." Die eerste kaart, het is nog steeds de meest favoriete kaart van de 75-jarige Marta.

Op jonge leeftijd is Marta eerst met tekenen begonnen. "Ik was een jaar of acht. We hadden nog geen tv en ik vroeg eens aan mijn vader 'wat zal ik gaan doen'. Ga tekenen zei hij en dat ben ik gaan doen. Met steeds beter resultaat. Heel veel later ben ik ook gaan schilderen. Totdat ik er op een gegeven moment geen zin meer in had. Maar na verloop van tijd wilde ik de kwasten toch weer oppakken. Ik ging wat lessen nemen en schilder nog steeds met veel plezier."

Vanaf die eerste kaart in 1992 heeft Marta zo goed als elk jaar een unieke kerstkaart gemaakt en verstuurd. In haar boekje prijken inmiddels 18 kaarten. Moeilijk vindt ze het om elk jaar weer iets nieuws te verzinnen. Ze loopt het hele jaar door te kijken of ze iets kan gebruiken om na te schilderen. Maar soms ook komt het gewoon op haar pad. Zoals dat jaar dat ze samen met haar man op vakantie was in Zuid-Italië. "We waren in Bari. Het sneeuwt er nooit, maar uitgerekend toen wij er waren sneeuwde het. Van de hoge uitzondering dat de daken van die voor die streek zo typische Trulli-huisjes met een pak sneeuw bedekt waren hebben we foto's gemaakt. Een prachtig onderwerp voor een kerstkaart was het."

Waar de Vennepse ook veel succes mee heeft gehad was de kaart met daarop twee van haar kleinkinderen. Charly en Isafaye dik ingepakt bij oma voor de deur terwijl ze een kerstliedje staan te zingen. En ook de kaart van de open haard in de woonkamer vind Marta erg goed gelukt. Veel waardering was er ook voor haar kaart met daarop een kerktoren in Roosendaal. Marta: "We hebben daar vier jaar gewoond en in onze tijd was het gebruikelijk dat ze met carnaval de kerktoren een boerenkiel aantrokken, compleet met bonte zakdoek. Dat idee had ik overgenomen en in plaats van een kiel, had ik een kerstman geschilderd." Dit jaar verstuurt Marta een kersthuisje. Ooit kwam ze het exemplaar tegen op een rommelmarkt. En zuinig bewaard om er ooit een kerstkaart van te kunnen maken.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie