Andy Houtkamp krijgt prijs voor radioverslag

19 december 2013 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Andy Houtkamp, al ruim dertig jaar werkzaam bij de NOS, heeft dit jaar de Theo Koomen Award gewonnen. Hij won de prijs voor zijn radio-verslag van de door Ajax gewonnen wedstrijd tegen Barcelona. Vorige week werd de prijs uitgereikt door de dochter van de legendarische verslaggever waarnaar de prijs is genoemd.

Noem de naam van Theo Koomen en hele generaties veren bij wijze van spreken op van hun stoel. Zijn live-verslagen vanuit de Tour de France, staand achterop de motor, zijn legendaris. Voetbalwedstrijden waar nauwelijks plezier aan te beleven viel door de bezoekers op de tribune, maakte hij voor de thuisblijvers tot dé wedstrijd van het jaar. Als blijvende herinnering, maar ook als teken van waardering naar al die andere verslaggevers die luisteraars live laten meegenieten van het sportevenement, is er de Theo Koomen Award. Vorig jaar werd deze nog gewonnen door Hans van Zetten, dit jaar werden Gio Lippens, Andy Houtkamp en Bas Ticheler genomineerd. Vrijdag 13 december werd, live, tijdens de uitzending van NCRV's Knooppunt Kranenbarg de winnaar bekendgemaakt. Het werd, met 42 procent, Andy Houtkamp voor zijn verslag van de wedstrijd Ajax - Barcelona. Een wedstrijd waar met evenveel gemak ook het woord legendarisch aan gekoppeld kan worden. Ajax won. 'De emotie van de verslaggever op het juiste moment', aldus juryvoorzitter Ten Napel. De Hoofddorper reageerde spontaan met een 'super gaaf'.

"Het was echt een heel bijzondere middag daar in het Olympisch Stadion in Amsterdam", laat Andy Houtkamp, zittend aan de grote tafel bij hem thuis, weten. "We waren wel met drie mensen van Langs de Lijn genomineerd en dat zegt toch wel wat." En meteen nuancerend dat juist hij won: "Ik had natuurlijk wel geluk dat het om een wedstrijd van Ajax ging, en ook nog eens tegen Barcelona. Maar los daarvan -ik zie het toch als een stukje waardering voor het live-radioverslag." Over de uitreiking zelf: "Evert ten Napel heeft nog met Theo Koomen gewerkt en ik heb hem in het begin van mijn carrière ook nog meegemaakt. Een heel bijzondere man en ik vind het een grote eer dat juist een prijs die naar hem vernoemd is, nu bij mij in huis staat. "

Hij zegt het met een stralende glimlach. "Zoals Theo dat vroeger deed, dat kan niet meer. Nu zit iedereen met een mobiel mee te kijken en mee te luisteren. Het moet dus van a tot z kloppen en - daar houd ik wel van - er mag best een beetje humor bij."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie