24 december 2013 om 00:00 Nieuws

Spaarne Ziekenhuis en Kennemer Gasthuis beide coloscopiecentrum voor bevolkingsonderzoek darmkanker

Eind januari 2014 start het RIVM met het nieuwe landelijk bevolkingsonderzoek darmkanker. Voor dit onderzoek worden mannen en vrouwen van 55 tot 75 jaar elke twee jaar uitgenodigd om mee te doen. Zowel het Kennemer Gasthuis als het Spaarne Ziekenhuis zijn officieel coloscopiecentrum geworden voor het bevolkingsonderzoek.

Bij het bevolkingsonderzoek wordt gekeken of er bloed in de ontlasting zit. Bloed kan namelijk een aanwijzing zijn voor darmkanker. Als er bloed in de ontlasting zit, volgt een uitnodiging voor een darmonderzoek, de coloscopie. Deze coloscopie vindt plaats in een van de ziekenhuizen. Zowel het Kennemer Gasthuis als het Spaarne Ziekenhuis hebben in 2013 een nieuwe afdeling endoscopie in gebruik genomen. Dat betekent dat de ziekenhuizen voldoen aan alle kwaliteitseisen die door het RIVM gesteld zijn. Tim Grool, MDL-arts: "Daar zijn we zeer blij mee. Deze topklinische zorg geldt natuurlijk niet alleen voor deelnemers aan het bevolkingsonderzoek, maar voor ál onze patiënten."

Met het bevolkingsonderzoek kan darmkanker worden voorkomen of in een vroegtijdig stadium worden ontdekt en behandeld. Als darmkanker vroegtijdig wordt ontdekt, is de kans op genezing groter. Op langere termijn kunnen er door het bevolkingsonderzoek ongeveer 2.400 sterfgevallen per jaar worden voorkomen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie