Tacoyo: sporten voor je rust

30 december 2013 om 00:00 Nieuws

HAARLEMMERMEER – Sporten voor je rust. Het klinkt tegenstrijdig, maar dat is toch een rake omschrijving van Tacoyo. Tacoyo is al tientallen jaren doeltreffend. Vanaf januari start een nieuwe cursus van deze body and mind conditietraining in Hoofddorp en Nieuw-Vennep.

Eén blik in de sportzaal zegt genoeg. Bij deze training in groepsverband gaat het om de sportieve inhoud, het gezondheidsideaal staat voorop. Om op te warmen, lopen de mannen en vrouwen gestimuleerd door het ritme van Queen. Bij het rekken en strekken van de spieren op het zoete All Of Me van John Legend valt op dat men ook ademhalings- en balansoefeningen doet. De deelnemers pakken bij het horen van de Dire Straits de gewichtjes op. Intensieve oefeningen worden afgewisseld met ontspanningsoefeningen, steeds weer ondersteund met bijpassende muziek. Hier en daar is een zweetdruppel waar te nemen maar wat overheerst zijn de blije gezichten. Terwijl het er toch behoorlijk pittig uitziet!

Nanette Elfring (41), Tacoyo trainer in Hoofddorp legt uit „Tacoyo staat voor Training, Ademhaling, Conditie, Ontspanning, Yoga en Omgaan met Stress. Het is uniek door de combinatie van inspanning en ontspanning. Dat zorgt ervoor dat pittige oefeningen goed volgehouden kunnen worden omdat er altijd een moment van rust volgt. Tacoyo leert je aandacht aan je lichaam schenken en eerder bewust te worden van signalen die je lijf geeft.”

Na een uur legt iedereen zijn gewichtjes aan de kant. De een maakt de veters los, de ander neemt nog een slokje drinken uit de bidon. Onderwijl wordt nog wat nagepraat. Men keert terug naar het gymmatje en iedereen kiest een comfortabele houding. Opnieuw wordt er een optimale sfeer gecreëerd en men ondergaat de langere ontspanning van een kwartier.

Arjan van der Hoorn (33) staat voor het twaalfde jaar in Nieuw-Vennep en vertelt waarom Tacoyo zo goed aanslaat. „Tacoyo is heel toegankelijk. Iedereen kan meedoen en is bezig op zijn eigen niveau. De oefeningen zijn heel herkenbaar en doen aanspraak op veel verschillende spieren. Die herkenbaarheid is belangrijk. Als je na een dag stress op het werk ook nog eens allerlei pasjes van buiten moet leren, is dat niet echt lekker. Tacoyo maakt gebruik van bewegingen en muziek die zorgen voor een prettige beleving, die stress doet vergeten.”

In Nieuw-Vennep zijn de lessen op dinsdagavond in de gymzaal aan Sandestein. In Hoofddorp kan er op donderdagavond getraind worden aan de Skagerrak. De eerste drie lessen zijn gratis. Opgeven voor de lessen in Hoofddorp bij n.elfring@tacoyo.nl en voor Nieuw-Vennep a.vanderhoorn@tacoyo.nl. Meer informatie op www.tacoyo.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie