aan frans w gevraagd hier naar te kijken

3 januari 2014 om 00:00 Nieuws

Centrum De Hoek in Zwanenburg sluit per 30 juni

Het bestuur van Stichting Centrum voor Educatie en Activiteiten De Hoek heeft na advies van een accountants- en adviesbureau besloten om de activiteiten per 30 juni te beëindigen. De gemeente Haarlemmermeer was niet bereid De Hoek voldoende subsidie te verstrekken. Een voorstel van het bestuur van de Stichting Leefomgeving Schiphol voor een aanvulling tot de opening van het nieuwe dorpshuis werd tegengehouden door de Raad van Toezicht van dezelfde stichting. Daarin heeft o.a. de burgemeester van Haarlemmermeer zitting. Daarmee was het lot van een unieke, veertig jaar door vrijwilligers in stand gehouden gemeenschapsvoorziening, bezegeld. Het bestuur zal samen met andere organisaties protesteren tegen de gang van zaken. De inwoners van Zwanenburg en Halfweg worden met een huis aan huis brief nader geïnformeerd.

Het bestuur van CEA De Hoek had zich ten doel gesteld om het op de behoefte van de inwoners afgestemde sociaal-culturele programma te behouden voor het nieuwe dorpshuis. Zij vinden de activiteiten van het centrum van groot belang voor de sociale cohesie in het dorp en de participatie van dorpsgenoten. Het mag niet zo zijn, het centrum moet per 30 juni worden gesloten. De gemeente Haarlemmermeer is niet bereid om de voor het voortbestaan nodige subsidie te verstekken. Een voorstel van het bestuur van de Stichting Leefomgeving Schiphol om de periode tot het nieuwe dorpshuis financieel te overbruggen werd door de Raad van Toezicht van dezelfde stichting, waarvan burgemeester Weterings lid is, afgewezen.

Het bestuur van CEA De Hoek acht het onrealistisch te verwachten dat een gelijkwaardig programma waaraan zo’n 30 vrijwilligers een bijdrage leveren over twee jaar weer kan worden opgestart. Zij beschouwt deze unieke voorziening als voorgoed verloren.

De hoogte van een wel toereikende subsidie voor een sociaal-cultureel programma op basis van een vrijwilligersformule kan de reden voor de sluiting niet zijn. In dat geval dragen de deelnemers in Zwanenburg nog steeds aanzienlijk meer bij aan de kosten van een cursus dan de inwoners van Hoofddorp en Nieuw Vennep aan een cursus van bv. Pier K. Ook dit gegeven heeft de gemeente niet op andere gedachten gebracht.

De gemeente heeft meerdere malen aangegeven niet uit te zijn op sluiting van De Hoek. Tegelijkertijd werd als voorwaarde gesteld dat de activiteiten zouden worden verminderd tot deze binnen de subsidie passen. Accountants- en Adviesbureau ACTAN in Hoofddorp heeft na een door het bestuur van CEA De Hoek gevraagd onderzoek geconcludeerd dat voortbestaan op basis van de door de gemeente toegezegde subsidie niet mogelijk is en dat vermindering van activiteiten leidt tot vergroting van het exploitatietekort.

Het argument dat door de gemeente wordt aangevoerd is dat de activiteiten in Zwanenburg moeten passen binnen het voor de hele gemeente geldende beleid. De gemeente ondertekende echter in 2008 een Convenant Omgevingskwaliteit dat beoogt om de leefbaarheid in o.a. Zwanenburg te verbeteren door met convenantmiddelen mogelijk te maken wat binnen standaard gemeentebeleid niet mogelijk is. Inmiddels werd de gemeente € 8,2 mln. subsidie toegezegd voor het project Hart van Zwanenburg.

Voor Informatie : Eef Haverkort, tel. 020 4974806 e-mail: eef.haverkort@planet.nl

Centrum voor Educatie en Activiteiten De Hoek Zwanenburg

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie