Leerhuis Haarlemmermeer over relatie joden en koningshuis

3 januari 2014 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Na een korte onderbreking in de maand december wordt het Leerhuis Haarlemmermeer in de maanden januari, februari en maart vervolgd. Op de derde avond van dit seizoen 2013-2014, donderdag 16 januari, verzorgt de heer dr. B. Wallet, historicus aan de Vrije Universiteit (Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme) en assistent-professor Joodse Studies aan de Evangelische Theologische Faculteit te Leuven (België) de lezing.

Het onderwerp is: Joden en het Nederlandse koningshuis. Uit een artikel over deze band in Trouw van 25 juni 2011 van zijn hand is het volgende citaat: Joden wilden juist voorbeeldige, loyale Nederlanders zijn. Dat kwam tot uitdrukking in een grote gehechtheid van Joden aan het Oranjehuis. De Oranjes stonden borg voor vrijheid, veiligheid en tolerantie en zouden de Joden beschermen, juist als ze in de samenleving onder vuur kwamen te liggen. De Joden stonden te boek als geheide Oranjeklanten. Maar was de relatie tussen de Oranjes en de Joden wel zo bijzonder? Van Willem van Oranje tot Willem-Alexander is die relatie in ieder geval aan forse verandering onderhevig geweest."

De bijeenkomsten van het Leerhuis Haarlemmermeer vinden plaats in de Ontmoetingsruimte van de Marktpleinkerk en duren van 20 tot 22 uur. Deelname kost 4 euro per avond. Naast luisteren is er volop ruimte voor debat.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie