'Ga dan niet je verjaardag vieren'

30 januari 2014 om 00:00 Voorpagina

HAARLEMMERMEER - De wereldtop komt naar Nederland en dat zal een groot deel van Haarlemmermeer weten. Bewoners van de Hoofdweg Westzijde mogen op 24 en 25 maart tijdelijk hun erf niet op of af, andere bewoners én ondernemers worden geconfronteerd met vergelijkbare beperkende maatregelen. Maar ook (delen van) wegen gaan dicht. Een grote groep bewoners krijgt het advies 'even niet hun verjaardag te vieren'.

Er is al twee jaar achter de schermen over gesproken, op 24 en 25 maart mag het dan gebeuren. Nederland als de thuishaven voor de grootste wereldtop die op vaderlandse bodem is gehouden. Obama, Poetin, Merkel - ze komen allemaal met het vliegtuig naar Schiphol om vervolgens via de weg naar Den Haag te rijden. Maar inwoners die hopen ook maar één glimp op te vangen van die wereldleiders, die komen bedrogen uit. Beter nog: het wordt die tijd tv kijken én heel goed opletten zodra je je wilt verplaatsen in het gebied rondom Schiphol. en tussen de luchthaven en Den Haag.

Vanwege de top moet een deel van Haarlemmermeer die twee dagen rekening houden met vergaande veiligheidsmaatregelen. en dat gaat ook gelden voor weggebruikers die in die periode van de A4 of A5 gebruik willen maken. 'Het wordt nog erger dan bij de troonswisseling vorig jaar', werd al gezegd tijdens een persconferentie afgelopen maandag.

Marike en Gijsbert Nieuwenhuis waren daar niet bij. Die waren al eerder geïnformeerd tijdens een bijeenkomst voor ondernemers in het Novotel. De familie Nieuwenhuis heeft een boerderij aan de IJweg, met hun land tegen de Polderbaan. De baan waar straks heel veel vliegtuigen landen met regeringsleiders. "We kregen te horen dat we die twee dagen niet zomaar over de IJweg kunnen rijden en dat we - zodra we visite willen ontvangen - dat wel van te voren moeten melden. Maar voor de rest moet de overlast wel gaan meevallen. Er is ons tenminste gezegd dat we gewoon aan het werk kunnen op het land." Ze blijven er dan ook nuchter onder. "Als boer ben je wel gewend dat er zaken gebeuren waar je niet van te voren op gerekend had."

Voor de familie Ooms aan de Hoofdweg Westzijde ligt de situatie iets ingewikkelder. De boerderij staat tussen de Vijfhuizerweg en A5 en daardoor gelden hier de zwaarste beperkingen. Niemand mag het erf op of af. Wat dat betekent als eind maart het weer goed genoeg is én er dus gewerkt moet worden op het land, dat weet hij nog niet.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie