Zwaar onderwerp in een luchtige film

6 februari 2014 om 00:00 Cultuur

HOOFDDORP - De zaal zat half vol afgelopen zaterdag. In CineMeerse werd de voorpre-29mière van de film Kankerlijers vertoond. Een titel die veel positieve, maar vooral ook veel negatieve reacties heeft opgeroepen. Bezoekers konden zich aanmelden voor een gratis voorpremière waarbij er na afloop van de film een Q&A (vraag en antwoord) was met twee hoofdrolspelers, Massimo Pesik (Nick) en Gijs Blom (Olivier) en met één van de makers van Kankerlijers.

Het verhaal is een remake van en Spaanse film en is eigenlijk heel simpel. De jonge Nick (14) en Iwan (15) hebben botkanker en zijn daardoor allebei een been kwijt. Bij hun vriend Olivier (16) dreigt hetzelfde te gebeuren. Ondanks hun serieuze gevecht tegen de ziekte, trappen de jongens tussen de behandelingen door vooral veel lol. Ze vermaken zich prima met gamen, grappen uithalen met de verpleegster andere patiënten opzoeken en een beetje hangen bij hun maatje Alfredo. Wanneer de beeldschone Gina (16) wordt opgenomen op dezelfde afdeling, hebben de jongens echter alleen nog maar oog voor het knappe meisje. Gina moet in eerste instantie niets van de jongens weten, maar al snel beseft ze dat zij degenen zijn die haar door de deprimerende situatie heen kunnen slepen. Met z'n vieren hebben ze de grootste lol en blijkt hun bijzondere vriendschap hetgene te zijn wat ze doet vergeten dat ze doodziek zijn.

En dat laatste was een van de redenen van producent Burny Bos om de film te maken. Hij wil kanker onder jongeren bespreekbaar maken. Je bent niet zielig als je kanker hebt. Je kunt ook gewoon lol maken. De titel van de film moest confronterend zijn. "En dat is gelukt", laat hoofdrolspeler Gijs Blom weten. Hij zelf en zijn 'vriend' Massimo Pesik zaten zaterdag in de zaal. "Natuurlijk is het een zwaar onderwerp, maar toch is het een luchtige film", vult Pesik hem aan. "Het is fictie en dus behoorlijk aangedikt."

Als de bezoekers op adem zijn gekomen, komen de eerst reacties van de bezoekers los. "Ik heb al mijn kinderen meegenomen", begint een moeder. "Het is goed om over dit onderwerp open met je kinderen te discussiëren. Ik vond het een hele mooie film." Een andere bezoekster - zelf kankerpatiënt - is vooral blij dat het woord kanker open en bloot wordt uitgesproken. "Ik vind dat ouders zoveel mogelijk met hun kinderen naar deze film moeten gaan!"

De makers van Kankerlijers doneren van elk verkochte bioscoopkaartje van deze film 50 cent voor KWF Kankerbestrijding. De film is vanaf woensdag 12 februari te zien in CineMeerse.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie