Citotoets voor de laatste keer in februari

13 februari 2014 om 00:00 Voorpagina

HAARLEMMERMEER - Het zit erop! Bijna 165 duizend leerlingen van groep 8 hebben de afgelopen dagen - dinsdag-, woensdag- en donderdagochtend - de Citotoets gemaakt. In drie dagen tijd werden de kinderen onderworpen aan tweehonderd meerkeuzevragen op het gebied van rekenen, taal en studievaardigheden.

Zo ook de kinderen uit 8c van Bommelstein. Meester Egbert heeft daar de afgelopen dagen de toetsen uitgedeeld aan de kinderen. Tussen de toetsen was er tijd voor een boek of gewoon even op de iPad of telefoon ontspannen luisteren naar muziek. Ook waren de schoolregels deze dagen wat soepeler, want de tafeltjes stonden vol met allerlei lekkers. Van energiedrankje tot gewoon een flesje water of een rolletje drop tot aan spekkies.

Net als voorgaande jaren neemt ongeveer 85 procent van de basisscholen de Cito af. Dit jaar is het voor het laatst in de maand februari, vanaf volgend jaar valt de eindtoets later. Namelijk in april en wordt hij verplichte kost voor groep acht.

Na de grote vakantie maken de kinderen de overstap naar het middelbaar onderwijs. In de afgelopen weken hebben zij tijdens de open dagen van de middelbare scholen mogelijk hun keus gemaakt. Bij deze schoolkeuze is vooral het advies van de leraar in groep 8 leidend, de zogenaamde 'warme overdacht'. Zij zijn tenslotte met het leerlingvolgsysteem volledig op de hoogte van het niveau van de leerling. Al wordt er wel meteen bij gezegd dat het wel helpt als de uitslag van de Citotoets het advies bevestigd.

Voor de kinderen is het - ook al lijkt de uitslag van minder belang - toch nog even spannend de komende weken. Begin maart, na de voorjaarsvakantie, wordt de uitslag verwacht.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie