Nynke Laverman betovert De Meerse met een lofzang aan Friesland

2 maart 2014 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Nynke Laverman zingt in het Fries, een taal met een rijke historie en een grote poëtische kracht. Haar vocale talent trok de aandacht van de veel bekroonde producer en gitarist Javier Limón. Samen met hem en een aantal Spaanse en Nederlandse topmuzikanten nam ze haar nieuwe album ‘ALTER’ op. Voor het eerst ondernam Laverman geen verre reis naar een tot de verbeelding sprekend oord, maar vond ze de inspiratie dichtbij; in het Friese land. Op ‘ALTER’ bezingt ze in haar moedertaal de lente en de continue transformatie van het leven; de oneindige cyclus van geboorte en dood. ‘ALTER’ van Nynke Laverman is te zien op zaterdag 22 maart om 20.30 uur in de kleine zaal van De Meerse.

Het album ‘ALTER’ en de bijbehorende theatertour verbeelden de verschillende thema’s die in het leven van Laverman centraal staan. Het woord ‘alter’ kent dan ook in vele talen een andere betekenis. In het Fries betekent het altaar, een plek die vaak in verband wordt gebracht met levensrituelen. Voor Laverman duidt dit vooral op connectie tussen leven en dood, een element dat in haar muziek ook vaak terugkeert. In het Engels betekent het veranderen. Volgens Laverman is het leven geen dag hetzelfde, de wereld om ons heen verandert continu. Haar respect voor de veranderende kracht van de aarde komt dan ook sterk naar voren in haar muziek.

Nynke Laverman komt uit een klein dorpje in Friesland, studeerde in 2002 af aan de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam en vond het jaar daarop de Friese fado uit. Haar debuutalbum bestond uit door haar vertaalde gedichten van J.J. Slauerhoff die zij zong op muziek uit de Portugese fadotraditie. De melancholie en de puurheid van het album ‘Sielesält’ raakte een groot publiek, Nynke was door het hele land te zien en het album behaalde de Gouden status. Voor haar Slauerhoff-vertalingen ontving Nynke de Piter Jellesprijs, een literaire onderscheiding. Voor haar succesvolle album ‘Nomade’ ontving zij zelfs een Edison.

De Meerse kleine zaal

Zaterdag 22 maart - 20.30 uur

www.demeerse.com

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie