BV'er Bert den Elzen: 'Alles is politiek'

6 maart 2014 om 00:00 Nieuws

NIEUW-VENNEP - Hij woont 'pas' sinds 1988 in Nieuw-Vennep. Bert den Elzen (50) groeide in die tijd uit tot superkampioen participeren. Wie hem een visitekaartje vraagt, kan kiezen, want hij heeft er inmiddels tien. Dat gaat van vakbondsman en (kandidaat)raadslid voor de PvdA tot aan het beheer van wijkgebouw Linquenda. De BV'er (Bekende Venneper) over zichzelf.

"Ik kan niet stilzitten. De rode draad in mijn leven is dat ik altijd en overal probeer mee te praten. Ik heb een mening, die verkondig ik, en ik probeer mensen te overtuigen daarin mee te gaan.

Politiek

Participeren zit in mijn genen. Ik heb het nooit erg gevonden om vieze handen te maken, dat heb ik van huis uit meegekregen. Politiek actief ben ik vanaf het moment dat ik kon praten. Politiek bedrijf je namelijk overal en nergens. Alles is politiek. Wij hebben politiek met zijn allen verengd tot iets wat alleen in Den Haag en raadszalen gebeurt, maar politiek is iets vinden, ergens voor strijden en met elkaar iets proberen te bereiken. Voor veel mensen is participatie de ver van mijn bed-show, totdat het ineens om het plantsoentje recht voor hun deur gaat.

Carnaval

Ik liep op school ook al regelmatig bij de directeur en de mentor binnen om te vertellen wat ik ervan vond. Neem nou deze periode, carnaval. Dat leefde ontzettend in Noordwijkerhout. Ik kwam van de basisschool en daar was je met carnaval drie dagen vrij. Maar dat bleek op de middelbare school helemaal niet het geval te zijn. Toen heb ik uit protest twee dagen heel demonstratief in mijn boerenkiel rondgelopen op die school, en uiteindelijk is de directeur met mij komen praten. Het jaar erop waren we vrij met carnaval - bleek een kwestie van roosters anders inplannen.

Weekendvader

In 1992 ben ik gescheiden. Ik heb twee zoons, en wilde geen weekendvader worden. Ik heb mijn baan bij de NS toen opgegeven om de voogdij over mijn kinderen te krijgen. Ik heb tien jaar fulltime voor die jongens gezorgd.

Toen heb ik Linquenda pas echt ontdekt. Ineens zag ik de wijk bij daglicht. Er stond een gebouw naast mijn huis - ik woon op twintig meter afstand van het wijkgebouw - en daar gebeurde van alles. Via-via ben ik toen op woensdagmiddag actief geworden bij de hobbyclub Linquenda. Ik ben begonnen als vader bij de timmertafel.

Ik vond het meteen leuk, en ben me op een positieve manier overal mee gaan bemoeien. Dan kom je erachter dat er een wijkraad boven die club hangt, en daarboven weer een dorpsraad. Via een overkoepelende vertegenwoordiging voor alle wijk- en dorpsraden van Haarlemmermeer ben ik met de politiek in aanraking gekomen.

Hedonisten

Ik heb Linquenda wel eens een hedonistenwijk genoemd: het is een relatief dure wijk, waar veel mensen allebei werkten om hun huis te betalen. Dus het is hier van oudsher 's morgens met zijn allen de wijk uit, en 's avonds er weer met zijn allen in. Er zijn nog altijd heel veel mensen die het wijkgebouw wel kennen, maar geen idee hebben wat hier allemaal gebeurt.

Linquenda is de wijk van de schuttingen: je eigen tuintje, schutting eromheen, en je hebt de hele wereld binnen. Dat is het moeilijke van Linquenda: hoe krijg je de mensen hun huis uit? Gelukkig is dat nu een beetje aan het ontdooien. Er vindt ook echt een verjongingsslag plaats in de wijk momenteel.

Linquenda zou niet zonder wijkgebouw kunnen. Het is enorm belangrijk om een gebouw te hebben waar activiteiten zijn. Er komen hier bijvoorbeeld relatief enorm veel jongeren. Dat begint al bij de coladisco. Als wij er niet zouden zijn, krijg je toch overlast.

Geluk

De brand die vier jaar geleden het oude wijkgebouw helemaal in de as legde, toen heb ik op de bank zitten huilen, dat mag je gerust weten. Ik zag mijn eigen huiskamer, want zo voelde het, voor mijn ogen afbranden. Maar het is achteraf een geluk bij een ongeluk geweest. We hebben er een prachtig nieuw gebouw voor teruggekregen, waar ik nog elke dag van geniet."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie