Rijzenspelers spelen 'Wachten op Godot'

5 april 2014 om 00:00 Activiteiten

Toneelvereniging De Rijzenspelers bestaat zeventig jaar en heeft dat jubileum aangegrepen om een forse uitdaging aan te gaan. Ze spelen Wachten op Godot. Dat is in 2009 uitgeroepen tot het 'beste toneelstuk aller tijden, wereldwijd'.

Men zegt wel eens: iedereen zou in zijn leven in ieder geval één uitvoering van Wachten op Godot gezien moeten hebben. Een toneelstuk dat zich niet laat begrijpen en dat je misschien dan ook niet moet willen begrijpen. Je kunt het alleen maar ondergaan.

Wachten op Godot is een moderne klassieker die overal met ontzag behandeld wordt. Een soort sprookje over een ontroerend oude vriendschap tussen twee zwervers; mannen die niets anders hebben dan elkaar. Beckett had voor zijn eerste toneelstuk dan ook oude vaudeville-duo's in zijn hoofd zoals Laurel en Hardy. Twee mannen die niet zonder elkaar kunnen, met als decor een plateau (“Zijn wij niet op de zogenaamde planken?”) met één kale boom.

Het absurde in Wachten op Godot is dermate absurdistisch dat er veel te lachen valt om bijvoorbeeld de waanzinnige ontmoeting met Pozzo en Lucky en de merkwaardige tweespraken tussen Didi en Gogo. Ze pogen zich continu te entertainen, desnoods zelfs door elkaar te pijnigen; Alles beter dan alleen zijn ...

De tragikomedie Wachten op Godot - geschreven in 1953 - wordt gezien als één van de hoogtepunten uit de naoorlogse toneelliteratuur en is in alle talen van de wereld al eens opgevoerd. Misschien is het ook wel één van de moeilijkste toneelstukken, maar als één vereniging het kan, dan zijn het deze jubilerende Rijzenspelers.

Het is het summum om ooit als speler gespeeld te (mogen) hebben, als regisseur geregisseerd te (mogen) hebben en hopelijk ook voor het publiek om ooit eens gezien te (mogen) hebben.

De Rijzenspelers hebben het aangedurfd om die wereld van Wachten op Godot in te stappen. Nu u als publiek nog ...

Op za 5, vr 11 en za 12 april in dorpshuis 'de Reede' in Rijsenhout en op do 17 april in 'de Oude Veiling' in Aalsmeer.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie