Wil Landzaat-Kingma (PvdA): ik houd ervan overal een mening over te hebben

26 maart 2014 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De oude gemeenteraad is woensdagavond tijdens een speciale vergadering uitgezwaaid. Donderdagavond wordt de nieuwe raad geïnstalleerd.

Van de 39 raadsleden die donderdag de eed of gelofte afleggen voor een nieuwe raadsperiode van 4 jaar waren er 24 ook de afgelopen 4 jaar politiek actief. Dat betekent dat er 15 nieuwkomers in de gemeenteraad verschijnen.

Op deze website laten we vier raadsleden aan het woord die geruime tijd hebben meegedraaid in de lokale politiek. Zij nemen na een lange staat van dienst afscheid. Aan het woord: Wil Landzaat.

Het is moeilijk voor te stellen dat Wil Landzaat niet meer betrokken is bij de PvdA. Zij is in bijna 30 jaar tijd uitgegroeid tot een soort icoon van de lokale afdeling, die zo'n beetje alle functies heeft gedaan die er zijn. 'Ik houd ervan overal een mening over te hebben', zo zegt het uitzwaaiende raadslid.

Dat Wil Landzaat in de politiek zou belanden, was in feite al genetisch bepaald. Zij komt uit een uitgesproken rood nest, dus politiek was een geliefd gespreksonderwerp in huize Kingma.

Toch duurde het nog even voordat ze zich aansloot bij de PvdA toen zij in Hoofddorp kwam wonen. Zij was lid van de oudercommissie die stelling nam tegen directeur Piet van der Jagt van de Samenwerkingsschool. Een overstap naar de PvdA was toen snel gemaakt.

De Hoofddorpse werd eerst lid van het afdelingsbestuur, daarna fractieassistent en vanaf 1993 voor het eerst raadslid. Daarna bleef zij de verschillende functies afwisselen. Wil Landzaat vindt het nu mooi geweest. 'Misschien wil ik nog wel mentor zijn voor een nieuw raadslid.'

De PvdA'ster heeft zich altijd voor de volle honderd procent ingezet voor de politiek. 'Mijn kinderen zullen best wel eens hebben gedacht: gaat mijn moeder nu alweer weg? Maar uiteindelijk is dat niet slecht uitgepakt, want ook onze kinderen zijn maatschappelijk actieve mensen geworden.'

Wil Landzaat heeft zich vooral beziggehouden met onderwijs, sociale zaken, verkeer en ook jongeren. 'Mijn politieke hoogtepunt? Dan noem ik toch het fietsbruggetje over de Hoofdweg bij de Bennebroekerweg. Daar heb ik me sterk voor gemaakt en daar ben ik trots op.'

De Hoofddorpse gaat nu zeker niet met de armen over elkaar zitten. Zij heeft nog tal van bezigheden als vrijwilliger. 'Maar we gaan misschien wel wat langer met vakantie.'

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie