'Situatie Prévinaireweg levensgevaarlijk'

29 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

NIEUW-VENNEP - Bewoners van de Eugenie Prévinaireweg willen af van de chicanes in hun straat. Nadat na een drukbezochte bewonersavond twee weken geleden de tijdelijke markeringen van de chicanes zijn verwijderd, is de situatie volgens hen levensgevaarlijk geworden.

Bewoners die hun kinderen verbieden nog op straat te fietsen. Ouders en leerlingen op de Johan Boogaardschool die de straat mijden. Brieven en mails aan de gemeente die al maanden onbeantwoord blijven. Een bewonerswerkgroep die gerechtelijke procedures aanspant. Tijdelijke, losse markeringen die al maanden staan te wachten op een definitieve oplossing die maar niet komt en nu zomaar zijn weggehaald.

Het rommelt op de Prévinaireweg.

Chicanes

"We zijn nu een jaar met de gemeente in gesprek, en er wordt vanaf het begin af aan totaal niet naar ons geluisterd", zegt Ronald Hovius, bewoner en lid van een speciaal ingestelde participatiewerkgroep. "Wij hebben het gevoel dat wij niet serieus worden genomen."

De chicanes die zijn geplaatst, missen volgens hem elk draagvlak. Bewoners van de weg vinden ze lelijk, niet bij het karakter van de laan passen en bovendien ook erg gevaarlijk. Chicanes nodigen uit tot extra gas geven, asociaal verkeersgedrag en fietsers zijn ondertussen vogelvrij, zo is de ervaring van Ronald Hovius.

Maandag was hij volgens eigen zeggen nog getuige van een (licht) ongeluk waarbij een vader en een dochter op de fiets waren betrokken. "Zonder de markeringen die nu zijn weggehaald zijn de chicanes helemaal slecht zichtbaar, met alle gevolgen van dien", legt Hovius uit.

Stroop

Protesten tegen de chicanes hebben van het begin af aan niets opgeleverd, vertelt Hovius: "We blijven haken in allerlei ambtelijke procedures, ook met de werkgroep. Het is net of we constant door dikke stroop aan het waden zijn. We weten nu eigenlijk nog steeds niet waar we aan toe zijn, en wat bijvoorbeeld het tijdspad is dat de gemeente voor ogen heeft. Op vragen daarover kwam twee weken geleden geen duidelijk antwoord."

De werkgroep, waar ook bewoner en advocaat Dick Winters deel van uitmaakt, heeft inmiddels een gerechtelijke procedure aangespannen in Haarlem. Uit oude bestemmingsplannen zou blijken dat het verkeer uit de parkeergarage onder de Symfonie helemaal niet via de Prévinaireweg zou mogen worden afgewikkeld zoals nu al enkele jaren gebeurt.

Eenrichtingsverkeer

De bewoners zijn voor het overgrote deel voorstander van eenrichtingsverkeer in hun straat, zo bleek twee weken geleden tijdens een door meer dan 70 personen bezochte informatieavond in het Trefpunt. Andere door de bewoners aangedragen oplossing is om de weg helemaal voor het autoverkeer af te sluiten door ergens op een strategisch punt halverwege de straat een 'knip' te maken.

Kapitaalvernietiging

Twee chicanes zijn ondertussen al kapot gereden. Zonde van het al geld, vindt Hovius. Een afsluiting of instelling van eenrichtingsverkeer was een veel goedkopere en betere oplossing geweest, vindt hij. "Om de kosten nog enigszins te drukken, hebben wij op het gemeentehuis al aangeboden om de chicanes desnoods als bewoners zelf weg te halen", zegt Hovius. "Het enige wat we daarvoor nodig hebben, zijn wat stenen."

Raadslid Anneke van der Veer van Forza! heeft inmiddels aangekondigd dat zij vragen over de situatie op de Prévinaireweg gaat stellen aan het nieuwe college. Zij wil een snelle oplossing.

Bij de gemeente Haarlemmermeer zelf was begin deze week niemand voor commentaar bereikbaar over deze kwestie.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie