Kerkenband gaat 25e jaar in

29 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP - Het Tsjechië Comité kijkt met een goed gevoel terug op het bezoek dat een delegatie van 15 Tsjechen aan Hoofddorp heeft gebracht in het kader van een al bijna 25-jarige kerkenband. Thema dit jaar was 'zout der aarde' dat op verschillende manieren invulling heeft gekregen.

Zijn wij als mensen (en dan vooral christenen) 'het zout der aarde' zoals dat beschreven staat in het evangelie van Mattheus 5:13? Die vraag stond van 24 t/m 27 april centraal tijdens een ontmoeting van een delegatie van de Evangelische Kerk der Boheemse Broeders uit het Tsjechische Mlada Boleslav en vertegenwoordigers van de Protestantse Gemeente te Hoofddorp. Met vijftien personen en drie auto's had de delegatie de reis van ongeveer duizend kilometer gemaakt om in en rond De Marktpleinkerk en Het Brandpunt een programma te volgen dat was opgezet door het Tsjechië Comité. Laatstgenoemde is in december 1990 van start gegaan, met als initiator dominee Harmen Jansen. Al bijna 25 jaar is het doel hetzelfde: met christenen uit een andere cultuur praten over geloof en geloofszaken.

En dat laatste is er volop gedaan tijdens de ontmoeting. Zoals tijdens de gezamenlijke maaltijden (het eten - met een snufje zout - werd kant en klaar naar Het Brandpunt gebracht) en tijdens de bezoeken aan Museum De Cruquius (over de strijd tegen het -zoute- water), het JuttersmuZEEum (wat heeft de zoute zee opgeleverd) en aan de r.k. kerk Joannes de Doper (hoe kun je als kerk zout der aarde zijn). Op zaterdag draaide het ruim drie uur om diverse facetten van 'zout'. Eerst was er de inleiding over de (theologische) betekenis van zout, daarna mochten de deelnemers zelf aan de slag met brooddeeg en heel veel keus uit smaakmakers zoals noten en kruiden.

Jacqueline Sweers, directeur van de Voedselbank, was er om een meer praktische invulling van het thema te geven. Haar toelichting over het hoe en waarom van een voedselbank (met steeds meer deelnemers en steeds minder aanbod aan voedsel) was wel herkenbaar voor de Tsjechische gasten, de organisatie niet. Tsjechië kent namelijk al sinds 1990 het fenomeen (met dank aan de organisatie Nadeje/Hoop) maar daar een voedselbank met name op donaties. Verzamelen via vrijwilligers, supermarkten, scholen en bedrijven is nauwelijks bekend. O f, zoals dominee Jonatan Hudec het zei: "Wie bij ons hulp nodig heeft, klopt eerder op de deur van de domineeswoning met de vraag om geld of goederen."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie