'Lokalo's kunnen goed besturen'

30 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

CHAPEAU: Johan Rip (HAP) keert terug in politieke arena

HOOFDDORP - Johan Rip is weer terug in de gemeenteraad. Het voormalige CDA-raadslid vertegenwoordigt nu de kleuren van de lokale partij HAP. Zijn opvatting is dat lokale partijen heel goed in staat zijn om een gemeente te besturen. Het zou goed zijn te onderzoeken of landelijke partijen kunnen worden uitgesloten bij raadsverkiezingen. We legden hem wat vragen voor.

Hoe voelt het om weer terug te zijn in de raad?

Het is een speciaal gevoel om weer terug te zijn en in het bijzonder om dit voor de HAP te mogen doen.

Heb je nog rancune naar het CDA?

Nee, rancune zeker niet. Hetgeen overblijft is voor mij een 'onbegrepen' toneelstuk als historie, maar passé.

Zijn je politieke drijfveren veranderd?

De drive is onveranderd. Het meedenken, meepraten en meebeslissen in en rondom je eigen leefomgeving blijft een inspiratiebron. Wel is mijn inzicht veranderd over het functioneren van landelijke politieke partijen in de gemeenteraad. Lokale verkiezingen worden steeds meer een nationaal feestje met profilering van nationale politieke kopstukken.

Jammergenoeg worden raadsleden door de kiezers niet beoordeeld op hun eigen functioneren, maar meer op het Haagse functioneren. Je kunt 4 jaar lang in de gemeenteraad een nietszeggende rol spelen maar als rond verkiezingstijd de Haagse wind gunstig waait is winst vaak de onterechte beloning. Als je de kloof tussen politiek en de beleving van de mensen wil verkleinen is het idee om de landelijke partijen uit te sluiten van de gemeenteraadsverkiezingen de moeite waard om nader te onderzoeken. Zeker nu Den Haag steeds meer taken overhevelt naar de gemeenten.

Wat ga je nu anders doen dan voorheen?

Niet veel anders dan het inzicht verplaatsen naar de lokale partijpolitiek en de inwoners ervan overtuigen dat wij heel goed een gemeente kunnen besturen met louter lokale partijen. Mijn ambitie is om met de HAP in 2018 de grootste partij te zijn en dat inwoners enthousiast raken om bij de HAP te willen horen.

Je aanhang is je kennelijk trouw gebleven, gezien het aantal voorkeurstemmen?

Dat maakt het voor mij ook bijzonder en is een grote stimulans. Veel kiezers hebben mijn functioneren in het verleden weten te waarderen. Ik ben er trots op dat ik op eigen kracht een zetel in de raad heb afgedwongen.

Ga je de komende 4 jaar net zo fel als in het verleden de politieke strijd aan?

Je moet nooit je eigen identiteit en persoonlijke stijl verloochenen. Ik zal zeker het politieke duel niet schuwen.

Het complete interview is te lezen op HCnieuws.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie