Nee tegen caravanstalling

30 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

RIJSENHOUT - Geschokt. Teleurgesteld. Onbegrijpelijk. Woest. Dat is wellicht nog de beste manier om de reacties uit Rijsenhout te omschrijven nadat de provincie liet weten geen toestemming te geven om caravans te stallen in leegstaande kassen. De gemeente wilde dit - onder voorwaarden - mogelijk maken via het bestemmingsplan.

“Onbegrijpelijk", aldus een van de betrokken ondernemers die graag anoniem wil blijven. “Waar zijn ze van de provincie de afgelopen vijftien jaar gebleven?" Hij voegt er nog net niet aan toe 'onder een steen wellicht", maar de intonatie in zijn stem zegt voldoende. Hij begrijpt er echt niets van.

Niet verwonderlijk overigens. Hij zit zelf midden in de materie en ziet hoe moeilijk de glastuinbouw het heeft én de gemeenteraad ging in 2012 (zij het moeizaam) akkoord met een aanpassing van het bestemmingsplan. “Daar moeten ze bij de provincie toch bijgezeten hebben, bij dat vooroverleg? Nu zeggen dat caravanstalling niet mag 'omdat dat de herstructurering van verouderde kasgebieden bemoeilijkt' is echt een gospe. Weten ze dan helemaal niet hoe moeilijk het gaat in deze sector? Dat er geen ondernemer te vinden is die hier nog in wil stappen?"

Als voorbeeld verwijst hij naar het nieuwe kassengebied Primavera. “Dat loopt niet echt. Denk je dan dat er nu nog mensen zijn die die oude kassen willen opkopen, de grond saneren en nieuwbouw plegen?"

Voorzitter Co van der Laarse kan het alleen maar met hem eens zijn. “De realiteit van vandaag is gewoon dat de grote rol van de glastuinbouw hier in het westen van het land is uitgespeeld. Bijna alles komt uit het buitenland en dat is veel goedkoper." Dat de provincie dát niet beseft, daar heeft hij eigenlijk nog de grootste moeite mee. “Dit moet je toch meewegen in je besluitvorming."

Namens de dorpsraad laat hij dan ook weten dat er op heel korte termijn contact gezocht wordt met de provincie om betrokkenen 'bij te praten'.

De gemeente zelf kan nog geen officieel standpunt afgeven, omdat het nieuwe college nog niet bij elkaar is geweest, laat woordvoerder Mieke Spreeuwenberg weten.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie