Johan Rip (HAP) wil landelijke partijen uitsluiten bij raadsverkiezingen

30 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP - Johan Rip is weer terug in de gemeenteraad. Het voormalige CDA-raadslid vertegenwoordigt nu de kleuren van de lokale partij HAP. Zijn opvatting is dat lokale partijen heel goed in staat zijn om een gemeente te besturen. Het zou goed zijn te onderzoeken of landelijke partijen kunnen worden uitgesloten bij raadsverkiezingen. We legden hem wat vragen voor.

Hoe voelt het om weer terug te zijn in de raad?

Het is een speciaal gevoel om weer terug te zijn en in het bijzonder om dit voor de HAP te mogen doen.

Heb je nog rancune naar het CDA?

Nee, rancune zeker niet. Hetgeen overblijft is voor mij een 'onbegrepen' toneelstuk als historie, maar passé.

Zijn je politieke drijfveren veranderd?

De drive is onveranderd. Het meedenken, meepraten en meebeslissen in en rondom je eigen leefomgeving blijft een inspiratiebron. Wel is mijn inzicht veranderd over het functioneren van landelijke politieke partijen in de gemeenteraad. Lokale verkiezingen worden steeds meer een nationaal feestje met profilering van nationale politieke kopstukken.

Jammergenoeg worden raadsleden door de kiezers niet beoordeeld op hun eigen functioneren, maar meer op het Haagse functioneren. Je kunt 4 jaar lang in de gemeenteraad een nietszeggende rol spelen maar als rond verkiezingstijd de Haagse wind gunstig waait is winst vaak de onterechte beloning. Als je de kloof tussen politiek en de beleving van de mensen wil verkleinen is het idee om de landelijke partijen uit te sluiten van de gemeenteraadsverkiezingen de moeite waard om nader te onderzoeken. Zeker nu Den Haag steeds meer taken overhevelt naar de gemeenten.

Het is te hopen dat de landelijke partijencultuur van langdurige besluitvormingstrajecten, vooruitschuiven en niet nakomen van beloften zich niet verplaatst naar de gemeentepolitiek. Met lokale partijen is dat in ieder geval uitgesloten, want die functioneren en voorzien meer in een pragmatische cultuur, zonder overbodige ideologische ballast. No-nonsense politiek en gewoon doen wat nodig is. Aan ideologie heb je niet zoveel op lokaal niveau.

Wat ga je nu anders doen dan voorheen?

Niet veel anders dan het inzicht verplaatsen naar de lokale partijpolitiek en de inwoners ervan overtuigen dat wij heel goed een gemeente kunnen besturen met louter lokale partijen. Mijn ambitie is om met de HAP in 2018 de grootste partij te zijn en dat inwoners enthousiast raken om bij de HAP te willen horen.

Maar ik vind het ook noodzakelijk om de rol en het functioneren van de gemeenteraad te heroverwegen. Het dualisme verdient haar eigen zelfreflectie. Mijns inziens heeft de raad zichzelf te strak in het pak met regeltjes gehesen. Het debatteren vindt onvoldoende plaats. Spreektijden en een zandloper zijn bepalende factoren. Voor mij is elke inwoner en elke stem evenveel waard maar, het is en blijft vreemd dat grotere partijen meer ruimte krijgen dan minder grote partijen. Wat mij betreft liefst morgen de spreektijden afschaffen. Het vakmanschap van de voorzitter van de raad moet voldoende zijn om vergaderingen goed te leiden.

Je aanhang is je kennelijk trouw gebleven, gezien het aantal voorkeurstemmen?

Dat maakt het voor mij ook bijzonder en is een grote stimulans. Veel kiezers hebben mijn functioneren in het verleden weten te waarderen. Ik ben er trots op dat ik op eigen kracht een zetel in de raad heb afgedwongen.

Ga je de komende 4 jaar net zo fel als in het verleden de politieke strijd aan?

Ik beschouw deze vraag als een compliment en de vraag stellen is kennelijk de beeldvorming wat is blijven hangen. Je moet nooit je eigen identiteit en persoonlijke stijl verloochenen. In dat opzicht zal ik zeker het politieke duel niet schuwen, maar wel binnen de grenzen van fair-play.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie