HLMRMeer Culinair op een andere datum en andere locatie

27 juni 2014 om 00:00 Sport

HOOFDDORP - De achtste editie van Haarlemmermeer Culinair en de derde editie onder leiding van de huidige organisatie zal vanmiddag, vrijdag 27 juni, door wethouder Adam Elzakalai om 16 uur worden geopend. Er is dit jaar gekozen voor een andere datum - vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 juni - en ook andere locatie. Zo verkast het driedaagse smaakfeest van het Burgemeester van Stamplein naar het Dik Tromplein/Marktplein.

Nieuw is ook de oogstrelende Fontijnbar, uniek in zijn soort en een absoluut spektakel in het hart van het Culinairterrein. Van hieruit vindt de centrale drankuitgifte plaats. Kortom veel redenen om dit jaar naar HLMRMeer Culinair te komen, om daar te proeven, beleven en genieten.

Die laatste drie woorden vormen het thema van het vernieuwde HLMRMeer Culinair. Daarbij hoort ook een professionele organisatie met Freddy Scheffer (Twest) en Robine van der Zwaard (Bienz Company) en Eric van den Brink (Master Totaalinrichting) voor alle ondersteunende taken. “Met elkaar verzorgen wij de dagelijkse gang van zaken. Denk aan de cont(r)acten met restauranthouders, sponsors, overheden, leveranciers en de media. Een traject dat vaak maanden voor het evenement voorzichtig begint en naarmate de datum dichterbij komt, meer en meer tijd vergt", opent Freddy Scheffer.

Andere datum

De organisatie heeft gekozen voor een andere datum, omdat er na de zomervakantie al zoveel evenementen dicht achter elkaar gepland stonden. Robine van der Zwaard: “Zeker na het wegvallen van het Concours Hippique ontstond er eind juni een mooie optie om daar met HLMRMeer Culinair naar toe te gaan. Op die manier krijg je later dit jaar ook een betere verdeling in de Haarlemmermeerse evenementenkalender. Daarbij vinden in andere delen van Nederland de culinaire evenementen ook pas na de zomer plaats en wij willen graag opvallen en kiezen ook om die reden voor deze vroegere data. Met de huidige organisatie hebben wij de afgelopen twee jaar op het Burgemeester van Stamplein een succesvol evenement neergezet, maar na het gereedkomen van het vernieuwde Dik Tromplein/Marktplein sprak dat ons nog meer aan. Deels vanuit het historisch perspectief -Dik hield immers ook van lekker eten en staat nu centraal op het Culinairplein-, maar zeker ook vanwege de ligging en uitstraling van dit plein. In gezamenlijk overleg zijn wij tot een opzet gekomen, waarbij er voldoende ruimte voor de huidige deelnemers is. Een culinair plein met een bijpassende sfeervolle aankleding inclusief de genoemde Fontijnbar en een locale biologische markt 'Food en Health'. Dat laatste past heel mooi bij de thema 'Jaar van de Sport' en krijgt invulling door de aanwezigheid van Landgoedwinkel De Olmenhorst en voedingsconsulente Julia Vergeer van Beleef Wat Je Eet. Zij staan stil bij een juiste voeding in combinatie met bewegen", vervolgt Van der Zwaard. Die vervolgens aangeeft daarbij ook de prestaties van het Nederlands voetbalelftal niet uit het oog te verliezen.

Kinderdorp

Met het bekend worden van de locatie en de aankleding daarvan, melden zich vele enthousiaste restauranthouders. Uiteindelijk zoveel, dat er een wachtlijst ontstond, omdat het terrein qua afmetingen ook zijn beperkingen heeft. De verdere opzet is overigens gelijk aan voorgaande edities. Iedere deelnemer krijgt de beschikking over een pagodetent die men naar eigen smaak kan inrichten. Bezoekers kunnen door de open keukenstructuur een groot deel van de bereiding van de smakelijke gerechten van nabij volgen. Verdeeld over het terrein zijn er tafels en zitjes om het uitgeserveerde te proeven. Daarbij zorgt een lounge-dj met in zijn kielzog een saxofonist voor muzikale verstrooiing en de juiste sfeerbeleving. Een oesterman zal hier ook zeker aan bijdragen. Ook dit jaar worden de kleinste bezoekers niet vergeten. In nauwe samenwerking met HappyKids en Speelparadijs Het Speelkasteel is er een kinderdorp met een machtig groot springkussen en een racebaan voor de allerkleinsten. Bezoekende ouders kunnen hier hun kinderen toevertrouwen aan deskundige begeleiders.

Haarlemmermeerse Bos

Met deze nieuwe opzet zet de organisatie een volgende stap naar de toekomst. Een lang gekoesterde wens is daarbij om -het liefst volgend jaar al- met HLMRMeer Culinair naar het Haarlemmermeerse Bos te trekken. Een unieke locatie waar het evenement tenminste drie keer groter kan worden. Daarmee wordt het niet alleen breder van opzet en maar kunnen heel veel meer restauranthouders zich aansluiten. Dat trekt dan ook weer meer bezoekers en om het voor hen nog interessanter te maken zal ook het omlijstende programma een andere invulling krijgen.

Nieuwe restaurants

Feit is dat dit jaar weer een aantal nieuwe restauranthouders voor HLMRMeer Culinair hebben gekozen. Dat betekent dat anderen er dit jaar niet voor kiezen. Desgevraagd zijn de redenen daarvoor divers. Op zich betreurt de organisatie het vertrek van iedere deelnemer, maar prijst zich ook weer gelukkig met de nieuwe invulling. Freddy Scheffer: “Misschien hoort dat ook wel een beetje bij het evenement en de beschikbare ruimte. Aan de andere kant kun je er niet omheen dat het moeilijke tijden zijn, ook voor de horeca. Wanneer een ondernemer voor de vraag staat direct in zijn zaak te investeren of aan culinair mee te doen, zal hij altijd voor het eerste kiezen. En terecht! We zijn echter continu met alle restauranthouders in gesprek en weten wat er leeft. Op hun beurt zijn zij op de hoogte van onze toekomstplannen en wij weten dat wanneer die realiteit worden, wij kunnen terugvallen op een hele grote groep bedrijven. Vast staat dat het de bezoekers dit jaar aan niets zal ontbreken. Wij hebben al wat inzage in de plannen van de bedrijven gehad en het belooft ook dit jaar een zeer gevarieerd aanbod culinaire versnaperingen te worden. Voor de bezoekers geldt absoluut: 'Voor elk wat wils'." Nieuw dit jaar is dat een heuse culinaire award aan een van de deelnemende restaurants zal worden uitgereikt.

Ondernemers

Ook dit jaar is er sprake van samenwerking met Ondernemend Hoofddorp en MeerBusiness Haarlemmermeer. Dit om locale en regionale ondernemers direct te betrekken bij HLMRMeer Culinair en de nieuwe opzet daarvan. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich altijd aansluiten bij vele sponsorende bedrijven die het evenement nu al heeft. Dat kan met behulp van financiële middelen, maar in evenzovele overeenkomsten gaat het om zogenoemde bartercontracten, waarbij het betreffende bedrijf middelen of bijvoorbeeld een optreden van een artiest, het beschikbaarstellen van een groot LED-bord voor de vermelding van de sponsornamen of iets dergelijks beschikbaar stelt. Steun die ook weer een belangrijke bijdrage levert aan het welslagen en gratis toegankelijk houden van het evenement. Tevens bestaat de mogelijkheid om tijdens HLMRMeer Culinair relaties en/of gasten uit te nodigen voor een bedrijfsspecifieke presentatie. Afspraken op dat gebied kunnen, op de beschikbare tijden, met de organisatie gemaakt worden.

Betalen met munten

Ieder van de deelnemende culinairbedrijven biedt keus uit een vijftal gerechten. Deze proeverijen kunnen gekocht worden met speciale munten. Iedere aanbieder geeft aan hoeveel er voor product betaald moet worden en het totaal kan worden afgerekend. Voor de verkoop van de benodigde munten zijn op het terrein kassa's geplaatst.

Unieke samenwerking Doppio Espresso

Doppio Espresso heeft zijn medewerking toegezegd en het pand op het plein beschikbaar gesteld voor de ontvangst van de HLMRMeer Culinair VIP's, sponsors en ondernemers. Daarmee is er sprake van een unieke samenwerking tussen de organisatie en een van de deelnemende restaurants. Makkelijk omdat het pand van Doppio Espresso grenst aan het Culinairterrein.

Openingstijden

Op vrijdag 27 juni om 16.00 uur zal Wethouder Adam Elzakalai HLMRMeer Culinair 2014 feestelijk openen en de dag loopt door tot 23.00 uur. Op zaterdag kunnen bezoekers van 14.00 tot 23.00 uur terecht en op de slotdag van 14.00 tot 22.00 uur.

Kijk voor meer informatie ook op: www.haarlemmermeerculinair.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie