23 juli 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Verdriet, verslagenheid, verbijstering

Haarlemmermeer

rouwt om dood

acht inwoners

HAARLEMMERMEER - Zwaar aangeslagen heeft burgemeester Theo Weterings maandagmorgen als eerste het condoleanceregister getekend dat in het raadhuis is geopend voor de slachtoffers van de neergehaalde vlucht MH17 van Malaysia Airlines.

Door Frans Witteman

Namens het gemeentebestuur laat burgemeester Weterings weten diep geschokte te zijn door de dramatische gebeurtenis in Oekraïne. “Wij zijn in gedachten bij alle nabestaanden en wensen hen veel kracht toe in deze zware tijd." Het condoleanceregister bevindt zich in de centrale hal van het raadhuis en blijft geopend zolang de behoefte er is om te tekenen. Dit kan op werkdagen tussen 9 en 18 uur. In overleg met de nabestaanden wordt besloten wat er met het register gaat gebeuren.

Bij de crash zijn acht inwoners van Haarlemmermeer omgekomen. Vijf uit Hoofddorp en drie uit Zwanenburg. Het medeleven is groot. Buren, vrienden, familie, maar ook volslagen onbekenden betuigen hun steun middels bloemen of een kaart. Bieden hulp én een schouder om uit te huilen want het verdriet, de verslagenheid, de verbijstering, de woede en de machteloosheid vanwege de abrupte dood van onschuldige mensen is groot.

Hoezeer Nederland in rouw is laat zich ook zien op Schiphol. De ingang van vertrekhal 3 is één enorme zee van bloemen, kaarten, brieven en noodkreten. Ontelbare vakantiegangers staan er stil bij het drama. Ook bemanningsleden van het eveneens zwaar getroffen Malaysia Airlines leggen bloemen neer. Gezichten die vrolijk hadden moeten staan omdat de vakantie begonnen is staan strak. Waar het altijd een geroezemoes is van stemmen van wegbrengers en van vertrekkers is het nu stil. Onwerkelijk stil. Ontelbare mensen laten een boodschap achter in de condoleanceregisters. Ook daar tranen. In hun machteloze woede tellen voor hen twee dingen: de slachtoffers moeten snel thuiskomen en de daders van de aanslag moeten worden opgespoord en berecht.

Foto:

Burgemeester Weterings tekent als eerste het condoleanceregister.

Foto:

Bij vertrekhal 3 op Schiphol balt zich het Nederlandse verdriet samen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie