Schipholweg binnenkort weer open

23 juli 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

BADHOEVEDORP - Een week geleden ging het enorme dijklichaam dat tegen de Schipholweg (N232) aanligt, aan de wandel. De zandmassa kwam pas tot rust nadat het een keurige S-bocht in de drukbereden provinciale weg had gedrukt. De weg werd afgesloten en gaat naar verwachting op zijn vroegst komend weekeinde weer open.

door Frans Witteman

Nadat eerst een deel van het dorp onder water was komen te staan als gevolg van een breuk in een watertransportleiding was de volgende dag Badhoevedorp alweer in het nieuws. Donderdagochtend in alle vroegte was duidelijk te zien dat de liniaalrechte Schipholweg in het gedeelte tussen de Hoofdweg en de Amsterdamse Baan een fraaie S-bocht had gekregen. Niet aangelegd door mensenhanden, maar het gevolg van een schuivende massa zand van het in aanleg zijnde talud waarvan de kopse kant in bedwang werd gehouden door een muur van gewapende grond. (kunststof doek met daarin een zand/grond pakket dat er uitziet als een gigantische matras). De constructie kon het op drift geraakte zandlichaam, onderdeel van de omlegging van de A9, echter niet tegenhouden met alle gevolgen van dien. Zowel de fundering van de weg als het asfalt liepen schade op. Uit veiligheidsoverwegingen ging de weg op slot en werd een omleidingsroute ingesteld.

Inmiddels is besloten dat de S-bocht in de weg mag blijven liggen, laat een woordvoerster van Rijkwaterstaat weten. In overleg met de provincie Noord-Holland wordt het zwaar beschadigde asfalt hersteld. Tevens wordt de bebording aangepast en komt er een aanpassing van de snelheid.

Monitoring heeft uitgewezen dat de heel geleidelijk verlopen zandverschuiving tot rust gekomen is waardoor de Schipholweg na openstelling weer veilig te berijden is.

In de afgelopen maanden is het talud stapje voor stapje aangelegd en was aan het inklinken. Over de oorzaak van de zandverschuiving is nog niets bekend. Dat geldt ook voor de hoogte van de schade en wie er voor verantwoordelijk is.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie