SamSam vrijwilligerswerk doen

29 september 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

'Ideaal om taken

aan eigen agenda

aan te kunnen passen'

HAARLEMMERMEER - "Vrijwilligerswerk als dit doe je met je hart en is dankbaar werk. Het levert niet alleen veel waardering van de hulpvrager op, maar geeft ook jezelf veel voldoening. We kunnen het iedereen aanraden."

Door Frans Witteman

Kitty Meyer uit Nieuwebrug en Jaap van Rietschoten uit Nieuw-Vennep praten vol enthousiasme over het uiterst zinvolle werk dat zij beiden doen in het SamSam-project van Mantelzorg Steunpunt. Samen vormen zij een duo dat bij een vaste hulpvrager over de vloer komt. Twee maatjes die de taken verdelen, die hun vrijwilligerswerk aanpassen aan hun eigen agenda. Ideaal, vinden zij.

Je inzetten voor een kwetsbare oudere is niet aan leeftijd gebonden. Kitty Meyer is daar een prachtig voorbeeld van. Zij is 80 en al negen jaar als vrijwilliger actief. "Samen met iemand de boodschappen doen en op een terrasje koffie drinken, een wandeling maken of naar het strand, het is leuk om te doen en je krijgt er heel veel voor terug. Je merkt dat mensen die alleen zijn het heerlijk vinden eens verhalen uit een andere omgeving te horen. Het brengt ze op andere gedachten. Wie eenzaam is verpietert snel. Als je dat als vrijwilliger kan helpen voorkomen, geeft dat een goed gevoel is mijn ervaring."

De ervaringen van Jaap van Rietschoten (63) zijn niet anders. De leraar techniek op het Fioretti College is tien jaar vrijwilliger en heeft nooit spijt gehad van zijn beslissing. "Ik wilde mijn medemens graag iets geven van mijzelf en als je ervaart dat die inzet goed uitpakt geeft dat jezelf veel voldoening", aldus Jaap die vijf jaar optrok met een man van in de dertig met een verstandelijke beperking die in een zorgvoorziening woonde. "Ik liep de avondvierdaagse met hem en wij gingen wel eens uit eten. Hij genoot ervan en bij hem kwamen heel veel verhalen van vroeger naar boven. We hebben een waardevol contact opgebouwd." Waardevol noemt Jaap ook de periode dat hij bij een mevrouw was met de ziekte van Parkinson die ook nog eens slechte ogen had. Hij reed haar naar het ziekenhuis en naar de Geniedijk, haar lievelingsplekje in de polder waar ze genoot van het weinige dat ze nog kon zien.

Onbezorgd

Kitty en Jaap vormden laatstelijk een maatjesschap in Abbenes. Dicky Treur, mantelzorger voor haar man Jan, wilde graag een paar uurtjes in de week naar een koor maar kon haar man niet alleen thuis laten. SamSam bracht uitkomst. Ook voor Jaap en Kitty ideaal omdat ze er niet elke week aan vast zaten doordat ze het bezoek van elkaar konden overnemen. En dat beviel uitstekend. Bij Dicky Treur eveneens. "Ik was zó ontzettend blij met die twee. Ze zijn beiden heel verschillend. Kitty keek graag tv met Jan terwijl Jaap liever een wandeling met hem maakte of hem hielp bij een denksportpuzzel", kijkt ze dankbaar terug. "Kitty en Jaap regelden onderling wanneer ze kwamen. Onbezorgd kon ik gaan zingen want zij waren voor Jan heel vertrouwd. SamSam is een prachtig project. Laat mensen zich vooral aanmelden hiervoor."

Inmiddels woont Jan Treur niet meer thuis. Hij is verhuisd naar een zorgcentrum. Het betekent niet dat Jaap en Kitty nu 'werkloos' thuiszitten. Integendeel. Mantelzorg Steunpunt krijgt zoveel verzoeken om hulp dat Martine Beeftink, vrijwilliger-coördinator van het project, al een nieuwe hulpvrager in gedachten heeft voor deze twee maatjes. "Ik denk aan een mevrouw van 84 in Hoofddorp", zegt ze tegen het eind van het interview. "Zij is licht dement. Als er via SamSam hulp geboden kan worden kan haar man die mantelzorger voor haar is, er even tussenuit om eindelijk eens iets voor zichzelf te kunnen doen." Dat mevrouw van tuinieren en koken houdt komt prachtig uit. Het zijn ook de hobby's van respectievelijk Jaap en Kitty die direct enthousiast zijn en gelijk al afspraken maken.

Continuïteit

Juist de mogelijkheid een bezoek van elkaar te kunnen over nemen is volgens Martine Beeftink, de kracht van SamSam. "De belangrijke continuïteit blijft hierdoor gewaarborgd. Het geeft een gerust gevoel bij de vrijwilliger die zich niet meer hoeft af te vragen hoe het moet met degene die hij ondersteunt wanneer hij een keer niet kan. Het geeft ook rust bij de hulpvrager omdat hij weet dat hij altijd kan rekenen op een van de twee maatjes", legt ze het mooie van SamSam uit. "De overheid wil dat mensen langer thuis wonen. Daarom zijn nieuwe vrijwilligers voor het project hard nodig." Stel dat je je als vrijwilliger wilt aanmelden maar geen duo kan vormen? Martine: "Geen enkel probleem. In dat geval zorg ik voor een maatje. Wie zich aanmeldt wordt niet in het diepe gegooid, maar krijgt een goede begeleiding."

Voor meer informatie over SamSam: Mantelzorg Steunpunt, (020) 333 53 53.

FOTO:

Jaap van Rietschoten (l) en Kitty Meyer (m) in gesprek met Martine Beeftink: "Dit vrijwilligerswerk geeft veel voldoening."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie