Rachèl Kroon heeft het makelen in het bloed

29 september 2014 om 00:00 Ondernemend

HOOFDDORP - Volgend jaar januari viert ze haar eerste jubileum. Dan werkt ze 5 jaar bij Het Makelaarshuijs van Michel Eikelenboom. Rachèl Kroon (25) wist al op jeugdige leeftijd wat zij wilde worden: makelaar in onroerende zaken!

Op het moment dat crisis keihard binnenkwam op de huizenmarkt startte Rachel met haar opleiding 'vastgoed en makelaardij' op de Hogeschool Rotterdam. Maar lang voor die tijd wist zij dus al wat haar beroep zou worden.

"Mijn vader had een assurantiekantoor", begint Rachèl te vertellen. "Ik ben dus opgegroeid met verzekeringen en hypotheken. Toen ik 14 jaar was moest ik een studiekeuze maken. Ik ben toen met een vriendinnetje mee gegaan naar de HES in Rotterdam en werd laaiend enthousiast over de opleiding. Ik ben die studie gaan doen, maar mijn vriendin niet. Maar het is een goede keuze geweest. Ik had in mijn hoofd om bij mijn vader het assurantiekantoor uit te breiden met de makelaardij. Maar hij verkocht het bedrijf voor ik was afgestuurd, dus dat ging helaas niet door. Ik ben geboren en getogen in Hoofddorp en ik was dan ook verschrikkelijk blij dat ik bij Michel Eikelenboom stage kon lopen. Ik heb van hem ontzettend veel geleerd en hij heeft mij ook van het begin af aan losgelaten en aan de gang gezet. Inmiddels zijn we bijna vijf jaar verder en ben ik KRMT, dat wil zeggen kandidaat register makelaar / taxateur. Ik moet alleen mijn praktijktoets nog doen en dan ben ik kandidaat-af. In feite doe ik eigenlijk al het werk van een makelaar: aankoop, verkoop, verhuur. Ik mag nu alleen geen taxaties doen. Maar als ik voor mijn praktijkexamen slaag, dan ben ik RMT makelaar."

Aantal transacties stijgt

Sinds 2001 is de titel makelaar niet langer wettelijk beschermd en wordt de makelaar niet meer bij de rechtbank beëdigd. Vanaf die tijd mag in feite iedereen zich makelaar noemen. "Maar dat is geen garantie dat vakbekwaamheid en ethiek voldoende zijn gewaarborgd", vervolgt Rachèl. "De afschaffing van de wettelijke eed is voor de NVM destijds reden geweest een eigen beëdiging in het leven te roepen: de register makelaar taxateur. De NVM wilde daarmee meer dan ooit benadrukken dat het kiezen voor een NVM makelaar een veilige keuze is: een keuze voor kwaliteit en betrouwbaarheid. Want zeker de afgelopen jaren was een bord in de tuin en het huis op Funda niet genoeg om het snel en goed verkocht te krijgen. Daarvoor is een goede verkoopstrategie, vakkennis en vooral een actieve manier van werken noodzakelijk. Dat leer je tijdens je studie, maar zeker ook in de praktijk. Ik ben begonnen in de crisis en kende alleen maar de verhalen over hoge prijzen en snelle verkopen. Wij hebben het als kantoor de aflopen jaren doorstaan door vooral realistisch te zijn. Gelukkig is er de laatste tijd duidelijk een positieve verandering merkbaar. Het aantal transacties stijgt en de huizen worden ook sneller verkocht. Wij hadden laatst een woning die was binnen twee weken verkocht! 'Dat wil ik ook' zei de buurman. En zijn huis was binnen 3 dagen weg. Als je snel wilt verkopen moet je het huis scherp geprijsd te koop zetten. Natuurlijk zijn er ook mensen waarbij dat niet kan. Bijvoorbeeld als de restschuld te hoog blijft bij een verkoop. En dan ben je extra blij als zo'n huis toch verkocht wordt. Wat we nu ook zien is dat mensen een huis willen kopen dat eigenlijk helemaal naar hun zin is. Waar ze bij wijze van spreken direct hun meubels in kunnen zetten. Wij adviseren de verkoper dan ook altijd -als het nodig is- om nog even wat klusjes te doen voor het huis in de verkoop gaat. Dat scheelt echt. Ik ben benieuwd wat deze Open Huizen Dag gaat doen. Ik denk dat het een succes gaat worden. De huizenprijzen zijn laag, de hypotheekrente is bijzonder laag en dit jaar geldt nog een speciaal schenkingsrecht. Als je van plan bent om een huis te kopen, dan moet je het nu doen."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie