Week van de Opvoeding

30 september 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP -

Week van de opvoeding: jongeren ontwikkelen een game

Ik tel tot 10… Lancering naar volwassenheid

Het CJG, menes en Jongeren informatie Punt (JIP) Haarlemmermeer trappen af met een speciaal project met jongeren, om middelbare scholieren voor te bereiden op de overgang van 3e naar het vierde jaar. Het moment van de keuze voor je profiel. Het middel wat ze hierbij willen gebruiken? Een game, ontwikkelt naar aanleiding van tips en input van jongeren die deze overgang al hebben gemaakt'. Een game; virtueel en fun, die tegelijkertijd de invloed laat zien van de keuzes die je maakt. Vorm gegeven door jongeren met achtergronden van opleidingen als Game Design & Development, pedagogische wetenschappen, en Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening (SMD).

Overgang op de middelbare school; profiel keuze maken

I

Nu in 2014 wederom een actie, maar dan in een heel ander genre, maar met een onderwerp wat weer nauw aansluit bij de belevingswereld van jongeren. Menes en JIP hebben in het voorjaar 2014 brainstorms met jongeren georganiseerd, hoe zij aandacht zouden willen geven aan het thema "Ik tel tot 10…". Belangrijk associaties tijdens deze brainstorm, waren momenten van ergernis tijdens middelbare school. Situaties die zij zich goed herinnerden, en waarbij ze achteraf terugkeken, en vonden dat het anders had gekund. Een unaniem herkenbaar moment, was de overgang van 3e naar 4e klas. Met andere woorden, het moment dat er een profiel wordt gekozen. Een belangrijke overgang in de middelbare schooltijd.

Een moment waarbij het gevoel hadden, niet goed voorbereid zijn op het jaar wat daarop volgde. Op heb gebied van zelf plannen en huiswerk maken, en het werd veel zwaarder dan ze van tevoren hadden ingeschat. Unaniem was dit een onderwerp, ook bij jongeren buiten deze brainstorm, wat herkend werd. Achteraf bekeken, hadden ze hier beter op voorbereid willen zijn, en tips willen hebben. Tips over hoe je kan plannen, maar ook over hoe je beslist over hoe je tijd en aandacht verdeelt: aan school en huiswerk, bijbaantje, uitgaan, etc. Gewoon willen weten dat het zwaarder werd.

Wat is nu een beter idee, dan dat jongeren die deze overgang al gemaakt hebben, andere jongeren hierop voor te bereiden. Waar kun je rekening mee houden in het jaar van profiel keuze: hoe kun je je voorbereiden? Wat moet je weten? Hun idee om dit vorm te geven: een game. De beste input: van ervaringsdeskundigen zijn jongeren zelf.

Scholen

Tijdens de week van de opvoeding voeren deze jongeren, gesprekken met scholieren op diverse scholen als Kaj Munk, Haarlemmermeer Lyceum, HVC en KSH over dit onderwerp. Vragen over hoe zij deze overgang hebben ervaren, welke tips zij nu zouden geven, wat zij vinden van een game die helpt bij voorbereiding hierop, en hoe deze er uit zou moeten zien.

Met al deze input gaan de jongeren komende maanden aan de slag, onder begeleiding van Menes en input van het JIP, om te onderzoeken hoe zij een game kunnen vormgeven. Met terugkoppeling naar de doelgroep, wordt gecheckt of de game aansluit bij de doelgroep. Met als uiteindelijk doel deze game te gebruiken in het voortgezet onderwijs.

Deze actie wordt ondersteund en gesponsord door het Centrum Jeugd & Gezin (CJG) Haarlemmermeer.

Voor info, contact het JIP. Tel: 06-46192488, email: info@jiphaarlemmermeer.nl of Menes: hieke.vanderhoogte@meerwaarde.nl. Meer info op www.menes.nu en www.jiphaarlemmermeer.nl.

Hoofddorp, maandag 29 september 2014

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Graag plaatsing van dit bericht deze week, voorafgaand aan de week van de opvoeding 6 t/m 12 oktober,

Bij voorbaat dank!

Voor nadere informatie:

/

Saskia Streefkerk

Jongeren Informatie Punt (JIP) Haarlemmermeer

Raadhuisplein 7 (Cultuurgebouw, bibliotheek Hoofddorp, 2e etage)

06 - 4619 2488

www.jiphaarlemmermeer.nl

/   /   /  /  /

Inloop voor jongeren: maandag en woensdag 15.00 - 18.00 uur (bibliotheek Hoofddorp, 2e etage)

Zonder afspraak, anoniem & vertrouwelijk

Bereikbaar en/of inspreekbaar

maandag & woensdag:                                                                                             10.00 - 18.00 uur

donderdag (Centrum voor Jeugd&Gezin (CJG)

vestiging Hoofddorp, graan voor visch 14302):                                                10.00 - 14.00 uur

Het JIP en Meerwaarde zijn partner bij het Centrum Jeugd & Gezin (CJG) Haarlemmermeer. Voor ontwikkelingen en laatste nieuws (CJG):

/

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie