'Dit is een monumentje voor een monument'

30 september 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Boekje over de Pastorie op Kaageiland

KAAG - "Onze kerkelijke gemeente wordt kleiner, de dominee zoekt een eigen woning. Wat gebeurt er met onze pastorie, meer dan 400 jaar op de Kaag de ambtswoning van onze predikanten? Wordt het pand verkocht? En dan, misschien gesloopt? Moeten we dit 'monument', dat het toch voor velen is, missen?"

Veel mensen die om welke reden dan ook 'iets' hebben met de domineeswoning op Kaageiland, vroegen zich dat af. Het antwoord kwam vrij snel. Pastoor Kees van Lent uit Hoofddorp, geboren en getogen op de Kaag en initiatiefnemer van bezinningscentrum Stal op de Kaag en andere projecten op zijn geboorte-eiland, meldde zich als koper. En dat niet alleen, ook als toekomstig bewoner. "De pastoor komt in de pastorie, en ons gebouw blijft zijn historische zelf. We kunnen er alleen maar blij mee zijn", vond de kerkenraad. In maart 2014 vond de overdracht plaats. Het was een memorabel moment, en zoals zo vaak , leidde dat tot een terugblik. Want: 400 jaar Huis van de Dominee: over zo'n pand en zijn bewoners moet het nodige te vertellen zijn, toch?

Riet van 't Hof, die met haar man ds. Harm van 't Hof in 1969 in de pastorie kwam wonen, kwam met het initiatief om de geschiedenis van de pastorie op te schrijven. Dat idee werd enthousiast begroet, met name door pastoor Kees van Lent, die zich bereid toonde de uitgave te sponsoren. Zondag 28 september kon het boekje, met tekst van haarzelf en Kaageiland kenner Jan Biemond, officieel worden gepresenteerd. Dat gebeurde na de officiële kerkdienst. "Daar koppelen we vandaag een feestje aan", zei Teunie Biemond, die namens de kerkenraad alle gasten welkom heette. Riet van 't Hof vertelde nog eens over het hoe en waarom en liet weten erg blij te zijn dat het boekje er nu was. "Er is door een grote groep mensen - we mogen fotograaf Kees van der Veer ook niet vergeten - met veel creativiteit gewerkt. We zijn trots op het resultaat. Het is een monumentje voor een monument geworden."

Uiteraard kwam ze met enkele persoonlijke herinneringen. "Wat waren we jong toen we hier kwamen. Onze dochters zijn in de pastorie geboren. Het was een prachtige tijd. Zo'n huis blijft dan je hele leven bijzonder."

Ria Stolk, coördinator van Boekwinkel Het Kruispunt, waar het boekje is uitgegeven, begeleidde de presentatie. Pastoor Van Lent haalde nog enkele jeugdherinneringen op over het kerkelijk leven op Kaageiland en daarna vierden alle aanwezigen rondom "dit monumentje voor een monument" een klein feestje.

Interesse? De Pastorie op de Kaag is te koop bij boekwinkel Het Kruispunt, op het terrein van de r.k. Joannes de Doperkerk. Prijs € 10,00.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie