Goud, zilver en brons bij NK estafette

30 september 2014 om 00:00 Sport

HOOFDDORP - Op de Nederlandse Kampioenschappen estafette in Amstelveen hebben de Haarlemmermeerse atleten prima gepresteerd. Met maar liefst 11 teams stont Atletiek Vereniging Haarlemmermeer aan de start. Het levert 1 x goud, 2 x zilver, 1 x brons en 4 nieuwe clubrecords op.

De 4 x 400 meter junioren B teams zijn goed voorbereid om een plaats op het podium te bemachtigen. Als eerste start het tweede team bij de jongens junioren B. Startloper Joost Koldijk geeft het stokje door aan broer Douwe die een sterke ronde aflegt. Vervolgens pakt Bart van der Wens het stokje over die snelle ronde van 55 seconden loopt. Bryan van Ingen is de slotloper en gaat met een tijd 3.47.93 minuten over de finish.

Het eerste team is enigszins gehandicapt door het ontbreken van Nederlands kampioen Ivar Moinat. Maar zeer gemotiveerd gaan ze strijd aan om het maximale eruit te halen. Startloper Timo Brandehof knalt er meteen hard in en geeft het stokje door aan Stefan van Langen. Deze loopt een bijzonder sterke laatste 100 meter en pakt een plaatsje terug. Jeroen Gehrels houdt zijn positie vast en met slotloper Rutger Postma gaan ze als tweede de laatste ronde in. Voor Postma is het een behoorlijke opgave om de laatste sterke slotloper van de andere teams achter zich te houden. Hij verliest een plaats om tweede te worden, maar pakt met een slimme inhaalactie uiteindelijke toch een derde plaats. Met zijn ronde van de 51 seconden draagt bij tot een nieuw clubrecord van 3.34.14 minuten.

De meisjes B junioren zijn niet zo ervaren als de jongens, maar zijn zeer gemotiveerd om het clubrecord te verbeteren. Bowien Janssen start met een super 400 meter van rond de 61 seconden! Ivanka Groenenberg neemt het stokje over en is Marjolein Bolten de derde loopster. Het is een spannende strijd om de bronzen plak. Kim Traas zet nog alles op alles maar slechts op 1 seconde blijven de meisjes van het podium verwijdert. Zeer verrassend is echter wel de eindtijd van 4.12.56 minuten. Daarmee verbeteren ze maar liefst met 7 seconden het oude clubrecord!

De zondag wordt er geopend met de Zweedse estafettes. Merel van der Marel start bij de meisjes junioren B op de 400 meter. Bij de start gaat het mis met de tijdwaarneming. Van der Marel en andere meisjes zijn al 150 meter onderweg als zij horen dat ze moeten herstarten. Bij de herstart gaat het gelukkig wel goed en kan Van der Marel het stokje als tweede doorgeven aan Kim Traas voor haar 300 meter. Hierna Volgt Merel Strijland op de 200 meter en als slot Beau Winnubst voor haar 100 meter. Het is een zeer spannende serie waar ze uiteindelijke derde zijn. En is het wachten op de uitslag of ze sneller zijn dan de teams uit de eerste serie. De teleurstelling is groot als ze horen dat ze wederom vierde zijn met slechts een verschil van 17 honderdsten van een seconde. Dat is bijzonder jammer zeker met gedachte dat de teams uit de tweede serie moesten herstarten.

Ivar Moinat staat klaar voor zijn favoriete nummer, de 400 meter. Met een pijnlijke voet en een week met geen training laat hij zijn ploegmakkers op de Zweedse estafette niet in de steek door een lage 49 seconden te lopen op de volle ronde. Rutger Postma knalt er wederom een snelle tijd uit op zijn 300 meter. Het is stuivertje wisselen met het sterke Leiden atletiek. Timo Brandehof en Bryan van Ingen brengen tenslotte het stokje over de finish met een halve seconde achterstand op Leiden. Maar een zilveren medaille is de hoofdprijs voor het kwartet met weer een nieuw clubrecord in 2.01.22 minuten.

Het mannenteam is de gouden plak het doel. Rik Groenendijk pakt meteen de kop van het veld op de 4 x 800 meter. Met een gemiddelde tijd van rond de 2 minuten per loper moet er een tijd inzitten van 8 minuten. Lars Rademaker neemt als tweede loper het stokje over en loopt verder weg van het veld. Waarna Maxim Moinat de tussenafstand alleen maar groter maakt. Marijn van der Putten gaat als vierde onbedreigd naar een winnende tijd van 8.04.92 minuten. De vier mannen mogen aan het eind van de dag dus hun gouden plak ophalen.

Het laatste nummer van de dag is de 4 x 200 meter. Het meisjesteam bestaat uit Merel Strijland, Kim Traas, Merel van der Marel en Ivanka Groenenberg. De vermoeidheid in de benen slaat al wat toe na de lange dag. Met redelijke goede wissels sprinten ze naar een eindtijd van 1.51.24 minuten. Voor de junioren een zevende plaats in het totaalklassement.

Het jongens junioren B is na wat wijzigen ook op orde. Met Noah Verboom als verse kracht in het team, start Rutger Postma voor de derde maal dit weekend. Na een mooie 22 seconden kan hij het stokje doorgeven aan Stefan van Langen die de smaak goed te pakken heeft. Na de wissel is Timo Brandehof die Noah op scherp zet voor de laatste 200 meter. Ze gaan als tweede over de finish achter het ongenaakbare Leidse team. Met 1.34.36 minuten is er wederom zilver voor de Haarlemmermeerse atleten.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie