Red Ball Express rolt door de polder

30 september 2014 om 00:00 Sport

AALSMEERDERBRUG - Bij Fort Aalsmeer kwamen afgelopen zaterdag 63 legervoertuigen uit de tweede wereldoorlog grommend tot leven. Deelnemende leden van 'Keep them Rolling', gestoken in legeruniformen, maakten de stap terug in de tijd nog realistischer. De 13e Red Ball Express herdenkingsrit is van start gegaan.

Wat is de Red Ball Express eigenlijk? "We moeten daarvoor terug naar de Normandische kust in 1944. D-Day is begonnen", vertelt Ed Beekman. Hij is van een van de vrijwilligers van het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45. "Langzaam rolt het geallieerde front over West Europa, heldenmoed en grote verliezen met zich meesleurend. Snel wordt een kunstmatige zeehaven aangelegd. Mensen en materiaal worden via deze haven aangevoerd en via een logistiek monsterproces naar het oprukkende front doorgevoerd. Duizenden vrachtauto's rijden dag en nacht. Voor een goed verloop worden de eenrichtingswegen naar het front van een bord met een rode stip voorzien. Vrachtauto's die naar het front gaan, worden óók van een rode stip voorzien. Wat er ook gebeurt, deze vrachtauto's moeten blijven rijden. Bij pech, ongelukken en luchtaanvallen worden de auto's van de weg geschoven, om deze vrij te houden voor achteropkomend verkeer. Dit organisatorische wonder was operatie Red Ball Express."

Een aantal voertuigen van deze 'Red Ball Express' heeft zich zaterdag voor het CRASH museum in Fort Aalsmeer verzameld. Er is een grote verscheidenheid aan motoren, jeeps, grote en kleine vrachtauto's en zelfs een stafwagen. Onder de ouderenjongeren, dames en zelfs kinderen in keurig militairtenue gestoken, heerst een gezellige saamhorigheid.

Opvallende verschijningen zijn de Hoofddorpse Monica en Richard in hun originele uniformen uit de Tweede Wereldoorlog. Hij als soldaat van het 101 Airborne en zij als Sergeant-majoor van de Indian Head Division. "We hebben anderhalf jaar nodig gehad om deze uniformen via E-Bay bij elkaar te sprokkelen", vertelt Monica. Nu is het tweetal nog naarstig op zoek naar een Jeep. Volgend jaar hopen ze hiermee opnieuw de aandacht te trekken.

Silvia en John uit Uitgeest hebben ongeveer 1500 uur en een klein kapitaal gestoken in het in topconditie brengen van hun Jeep. Het hele gezin, inclusief de twee jonge kinderen, zijn in legeruniform gestoken. "De uniformpjes voor onze kids waren wel een probleem", laat Silvia weten. "Het bewijs dat dit toch gelukt is, zit vóór mij een appeltje te eten."

En dan is het zover. Er wordt een korte plechtigheid gehouden bij het monument voor gesneuvelde piloten. Paradoxaal voortdurend onderbroken door opstijgende vliegtuigen. Er wordt gestart, en ruim 70 jaar na D-Day rollen weer talrijke militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog door de polder. Bewonderende bewoners staan de stoet langs grommelende voertuigen gade te slaan. Een beter eerbetoon aan al die jonge mannen die deelnamen aan de toenmalige 'Red Ball Express' is nauwelijks mogelijk.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie