NVM Open Huizen Dag: Dit is hét moment om te kopen!

30 september 2014 om 00:00 Sport

HAARLEMMERMEER - Uit een onlangs verschenen rapport van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) over de verkoop van woningen in Haarlemmermeer blijkt dat er in het tweede kwartaal duidelijk een stijgende lijn te zien is. De markt is positief aan het veranderen.

"Kopers kopen weer wat makkelijker", stelt Marcel Alderden van Poldermakelaars. "Naast het lage segment, wat altijd wel doorloopt, hebben we ook weer kopers in het duurdere segment van 500.000 euro en meer voorbij zien komen. Al met al een kwartaal met duidelijk meer aantallen." Paul Israel van MeerMKLRS deelt de mening van zijn collega's: "Met name bij de eengezinswoningen gaat het goed, maar je ziet nu ook de doorstroming op gang komen. Ook naar appartementen is weer vraag, waar dat een tijd lang stil stond. Woningen tussen de 250.000 en 300.000 euro verkopen goed. De belangrijkste redenen zijn de lage rente, stijgende huren, afnemende financieringsmogelijkheden en toch ook hoor ik vaak dat ouders van de belastingvrije schenkingsmogelijkheden gebruik maken. Schenken kan nog dit jaar, daarna niet meer. Dus er zijn wel kopers die dat nog snel doen. Tot 31 december mag men tot 104% financieren; in 2015 wordt dat 103%. En dat scheelt toch. En nu er meer en meer geluiden komen over de aantrekkende markt met stijgende prijzen en een extreem lage rente, kan het best nog wel een mooi laatste kwartaal worden."

Bestendig herstel

Een dergelijke reactie is bij alle makelaars te horen. "Het eerste half jaar hebben wij meer woningen verkocht dan dezelfde periode vorig jaar, tot wel zo'n 25 procent", zegt Mark Staats van Floriande Makelaars. "Merkbaar aan de kandidaat-kopers was dat de 'kou uit de lucht' lijkt te zijn; men heeft er weer zin in. De negatieve berichtgeving over de huizenmarkt lijkt voorbij, de hypotheekrente staat al geruime tijd verschrikkelijk laag en er is meer dan voldoende, (zeer) redelijk tot goed geprijsd aanbod. En het aanbod dat al wat langer te koop staat, krijgt na een prijsverlaging opeens hernieuwde belangstelling. Het zijn bij ons de eengezinswoningen die het beste lopen; met name degene die qua woonoppervlakte wat groter zijn en qua afwerking bovengemiddeld, lopen goed, waarbij opgemerkt dient te worden dat aanbod boven de 325.000 euro op dit moment nog wel wat moeizamer loopt. Maar dat is voornamelijk te wijten aan de teruggelopen leencapaciteit. Afgelopen week bleek dat er voor de vijfde maand op rij een stijging in verkopen én een lichte prijsstijging is. Onze verwachting is dat dit bestendige herstel de rest van dit jaar zal doorzetten en daarmee de verkopen zullen blijven toenemen. Ons advies is dan ook, mede gelet op het aankomende Open Huis, aan alle kandidaat kopers om deze tijd met veel keuze en lage rente, goed te gebruiken om tot een aankoop te komen. Dit is hét moment om te kopen!"

Positieve sfeer

De woningmarkt lijkt daadwerkelijk op te krabbelen. Met name starters vinden het een mooi moment om een huis te kopen nu de woningprijzen en de hypotheekrente laag zijn. "inderdaad", zegt Siem van der Graaf van Keijser & Drieman Makelaars, "ook bij ons zijn er de afgelopen periode aanzienlijk meer woningen verkocht dan dezelfde periode vorig jaar. Vooral de starterswoningen doen het goed. Daarnaast wordt in de verschillende nieuwbouwprojecten in Haarlemmermeer ook goed verkocht. De huidige lage rentestand helpt mee in de positievere sfeer die er momenteel heerst. Ook het vertrouwen van de consument lijkt zich voorzichtig te herstellen. De verwachting voor de rest van het jaar is dat de ingezette trend doorzet."

Positieve signalen rond de woningmarkt, een bodem die in zicht lijkt, enthousiaste starters en aspirant-kopers en gunstig geprijsde huizen. En door de stijgende huurprijzen zijn consumenten steeds meer op zoek naar een koopwoning, in plaats van een huurwoning. Een enorme verbetering ten opzichte van vorig jaar. "Onze conclusie is dat dit jaar er tot op heden in de Haarlemmermeer circa 25 procent meer is verkocht dan dezelfde periode vorig jaar", vertelt Wietse Dantuma, namens het team van Hoekstra en Van Eck Haarlemmermeer. "Ons kantoor heeft tot op heden zelfs 50 procent meer verkocht. De voornaamste groei zit in de tussenwoningen en in mindere mate de 2-onder-1-kappers. Hoekwoningen, appartementen en vrijstaande woningen geven volgens onze statistieken een grillig beeld. Een duidelijke prijsstijging is nog niet waarneembaar. Wel is duidelijk dat woningen die af zijn en marktconform geprijsd het goed doen. Ook merken wij dat steeds meer consumenten bij de aanschaf van een woning gebruik maken van een aankoopmakelaar. De oorzaak van de verbeterde markt is volgens ons de lage rente en het toenemende vertrouwen van de consument. Wij verwachten dat deze trend de komende tijd zal doorzetten. Wij wensen alle deelnemers aan de open huizen route dan ook veel succes. Op naar een succesvolle dag op 4 oktober!"

Tijdens de NVM Open Huizen Dag kan men tussen 11 en 15 uur veel huizen zonder afspraak vrijblijvend bezichtigen. Een goede kans om u breed te oriënteren!

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie