Grote glutenvrije markt in Hoofddorp

29 oktober 2014 om 00:00 Activiteiten

De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) houdt op zaterdag 1 november a.s. van 10.00-14.00 uur een grote glutenvrije markt in Hotel Schiphol bij Hoofddorp, naast het brugrestaurant over de A4. De toegang tot de markt is voor iedereen gratis. Veel leveranciers laten u kennis maken met hun uitgebreide assortiment en nieuwe producten. Er valt veel te proeven, want smaken verschillen nu eenmaal. Ook zijn er aantrekkelijke marktaanbiedingen. Voor diepvriesproducten is het raadzaam een koeltas mee te nemen.

Voor informatie over coeliakie en het glutenvrije dieet kunt u terecht bij de NCV stand. De bakinformatrices verzorgen een proeverij, geven bakdemonstraties en staan klaar om al uw vragen over het glutenvrij bakken te beantwoorden.

Voor de kinderen is er naast de markt een ruimte gereserveerd waar ze kunnen lezen, tekenen, kleuren en cakejes versieren. Ook dit jaar is er weer een springkussen! Vrijwilligers houden een oogje in het zeil, maar de verantwoordelijkheid voor de kinderen ligt bij de ouder(s)/ verzorger(s)!

Er zijn helaas geen mogelijkheden om geld op te nemen. Slechts bij een klein aantal leveranciers kunt u met uw pinpas betalen. Geld meenemen dus als u op de markt boodschappen gaat doen!

In Nederland lijden naar schatting 160.000 mensen aan coeliakie (spreek uit: seuliakíé), maar slechts 25.000 mensen weten dat zij de ziekte hebben. Daarmee loopt Nederland ver achter op veel andere landen waar de bekendheid met de ziekte wel groot is.

Coeliakie is een intolerantie voor gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe (ook spelt), rogge, gerst en kamut en alle producten waarin deze granen verwerkt zijn, zoals brood, gebak en pasta. Gluten beschadigt het slijmvlies van de dunne darm waardoor deze de voedingsstoffen niet meer goed kan opnemen en mensen ziek worden. Met een glutenvrij dieet herstelt de dunne darm zich en verdwijnen de ziekteverschijnselen.

De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) zet zich in om het leven met een glutenvrij dieet makkelijker te maken en vertegenwoordigt de belangen van mensen met coeliakie. Binnen de regio's zijn vele vrijwilligers actief om allerlei activiteiten te organiseren, zoals een jaarlijks terugkerende grote glutenvrije markt.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie