2015 wordt spannend jaar voor woningmarkt

30 oktober 2014 om 00:00 Ondernemend

HAARLEMMERMEER - De woningmarkt toont in 2014 een flink herstel, mogelijk het beste jaar sinds het uitbreken van de crisis. Maar wat gaat de markt doen in 2015 als diverse steunmaatregelen beëindigd zijn?

"De vraag is of de woningmarkt volwassen genoeg is om op eigen benen te staan", aldus Ger Hukker, voorzitter van makelaarsorganisatie NVM. Zelf zegt hij het antwoord niet te weten. Hukker vergelijkt het met het moment dat zijn dochter leerde fietsen zonder zijwieltjes. "Het lijkt goed te gaan op het moment dat je loslaat, maar soms moet je toch nog hard rennen als het verderop mis dreigt te gaan."

"Een jaar geleden was er nog paniek in Den Haag over hoe de woningmarkt uit het slop gehaald moest worden. Een jaar later trekken ze de handen ervan af, want 'het beleid heeft gewerkt'. Desalniettemin is concurrentiepositie van de koopwoning wel verbeterd."

Een simpele rekensom toont dat de netto maandlasten flink gedaald zijn ten opzichte van het vierde kwartaal van 2009. De hypotheekrente is gedaald van 5,2 naar 3,4 procent. De gemiddelde woningprijs is afgenomen van 229.000 naar 214.000 euro, waardoor de benodigde hypotheek ook is gedaald.

Hukker ziet 2015 wel met vertrouwen tegemoet, al zullen de percentages van het aantal verkopen normaliseren. Hij verwacht dat het aantal transacties 0 tot 10 procent hoger zal liggen dan 2014.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie