Lage hypotheekrente voordelig voor starters en oversluiters

7 november 2014 om 00:00 Ondernemend

HAARLEMMERMEER - Op dit moment is de hypotheekrente historisch laag. Voor rentes met een vaste periode van 5 jaar en 10 jaar is de rente zelfs nog nooit zo laag geweest. Voor starters en mensen die hun hypotheek willen oversluiten levert de lage rente dus een forse besparing op de woonlasten op.

Hoe de hypotheekrente zich gaat ontwikkelen is de vraag. Vroeger kon men kijken naar de 10 jarige Nederlandse staatsleningen, steeg deze rente dan steeg even later ook de rente op de hypotheken. Sinds de kredietcrisis gaat dat echter niet meer op. Nu de economie en de huizenmarkt weer aantrekken, betekent dat waarschijnlijk ook dat de rentes weer zullen gaan stijgen. De vraag is echter wanneer dat gaat gebeuren.

Voor huizenbezitters bij wie de rente op de hypotheek binnenkort afloopt, zijn de lage rentestanden gunstig omdat dit een forse besparing op de maandelijkse woonlasten kan betekenen. Zelfs voor huizenbezitters waarbij de rentevaste periode pas na 2014 afloopt, kan het interessant zijn om de hypotheek over te sluiten. Hoewel hypotheekverstrekkers vrijwel altijd een boete opleggen voor het eerder openbreken van de rentevaste periode, kan het zomaar zijn dat de maandelijkse besparing die de lage rente oplevert groter is.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie