Chiel Wijstma-prijs is voor Henri Kok

13 november 2014 om 00:00 Algemeen

NIEUW-VENNEP - In het Pier K gebouw aan het Harmonieplein 2 kwam vorige week een clubje enthousiaste fotografen bijeen. Waarom? De bekendmaking van de Chiel Wijstma-prijs. In samenwerking met het Corendon Meer Jazz Festival wordt jaarlijks deze prijs uitgeschreven. In aanwezigheid van de jury, bestaande uit festivaldirecteur Loet van der Lee, beroepsfotograaf Ton Hofstra en content-regisseur van HCnieuws.nl Ton Dijkstra, werd de winnaar bekendgemaakt.

Om tot een goed oordeel te komen heeft de jury een aantal criteria vastgesteld waaraan de foto's moesten voldoen. "Zichtbare relatie tot jazz, maar in het bijzonder met de muziek", legt juryvoorzitter Van der Lee uit. "Duidelijke relatie artiest met instrument of met jazz. Beleving, bezig zijn met muziek, relatie met de band." Over de uiteindelijke winnaar waren de juryleden het unaniem eens. De foto van Henri Kok voldeed aan het gehele eisenpakket. "Laat duidelijk zijn dat wij over alle foto's zeer te spreken waren", vult Ton Hofstra aan. "Kwalitatief allemaal prima, maar een winnende foto moet iets extra's hebben. We hebben daar tot in de detail naar gekeken."

Op de avond zelf was het Ton Hofstra die de aanwezige leden van fotoclub Positief foto voor foto van commentaar voorzag. Dat werd zichtbaar gewaardeerd. "Ik kan zien dat er met het commentaar van vorig jaar zeker wat gedaan is", vervolgt Hofstra. "Er is gekeken naar de uitsnede, zwart-wit of in kleur afdrukken. Dat is leuk om te zien."

Winnaar Henri Kok is woonachtig in Hoofddorp, maar heeft begin jaren 90 toch gekozen om zich aan te sluiten bij de Vennepse fotoclub. "Ik wilde mij hobby delen", laat Kok weten. "Als 12-jarig jongetje liep ik al met een camera rond. Altijd aan het fotograferen. Ik stond ook vooraan toen wij in 2007 werden gevraagd om tijdens het Meer Jazz Festival te mogen fotograferen. Toen werden de foto's nog gejureerd door Chiel Wijstma."

De Hoofddorpse fotograaf heeft de laatste acht jaar mee gedaan. Van die acht keer wist hij 4 keer de winnende foto te leveren. "Dat is natuurlijk toeval. In de fotografie is de techniek de laatste jaren vele malen verbeterd. Je maakt daardoor eerder mooie foto's. Voor Meer Jazz ga ik altijd selectief op pad. Door wat voorwerk te doen weet ik welke bands of artiest ik wil fotograferen. Zo ook dit jaar."

Op de winnende foto van Henri Kok is Nina Attal te zien. Zij was een van de vele toppers van Meer Jazz dit jaar. In totaal liepen op het festival 8 fotografen van Positief rond. "En dat vind ik nou zo jammer", laat Kok weten. "Het is een prachtig evenement om te fotograferen. Ik hoop dan ook dat volgend jaar meer 'collega' fotografen meedoen."

Elke week is er een bijeenkomst van Positief in Pier K. Daar worden de opdrachten met elkaar besproken en zo nu en dan door een professionele mentor voorzien van commentaar. "En dat levert nogal als eens wat discussie op", lacht Kok. "We zijn een club van enthousiastelingen op leeftijd. Het zou nou zo mooi zijn als er eens wat jong bloed door de vereniging zou stromen. Dat kunnen mannen, maar zeker ook vrouwen zijn."

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking van de Chiel Wistma prijs vindt plaats tijdens de Meer Jazz Special op zondag 23 november in De Rustende Jager. Hier zullen alle geschoten foto's van de fotografen van Positief worden tentoongesteld.

In HCnieuws.nl van volgende week een uitgebreid programma over deze Meer Jazz Special in Nieuw-Vennep.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie