Consument positief over woningmarkt

14 november 2014 om 00:00 Ondernemend

HAARLEMMERMEER - Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt neemt verder toe, zo blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator. Voor het eerst in tien jaar komt de stemmingsgraadmeter met 103 punten boven de normaalwaarde van 100 uit.

Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt is uit een diep dal gekropen. In december 2012 werd het dieptepunt bereikt. Toen gaf de Eigen Huis Marktindicator 51 punten aan. Nadat het kabinet duidelijkheid verschafte over de te nemen maatregelen voor de woningmarkt, nam het vertrouwen gestaag toe.

Een andere reden voor het toenemende vertrouwen, is de voortdurend dalende hypotheekrente. De mogelijkheid deze voor jaren vast te leggen geeft huizenkopers het gevoel op het juiste moment in te stappen. Ook de lichte stijging van de huizenprijzen die op sommige plaatsen te zien is, steunt het consumentenvertrouwen. Nu zijn vooral de financieringsmogelijkheden bepalend voor het verdere herstel van de woningmarkt. De financiële sector en de overheid spelen een belangrijke rol als de financieringsnormen per 1 januari 2015 worden aangescherpt. Het is niet alleen een kwestie van willen kopen, maar van kunnen kopen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie