HAP en D66 willen jongerengemeenteraad

28 november 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP - De fracties van HAP en D66 willen dat er een aparte gemeenteraad komt voor jongeren tussen de 14 en 19 jaar. Dat maakte HAP-raadslid Sophie van de Meeberg donderdag bekend tijdens het debat in de raad over het nieuwe participatiebeleid. Beide partijen hebben een motie aangekondigd.

Alle partijen benadrukten tijdens het debat participatie voor inwoners erg belangrijk te vinden, alleen bestaat er nog koudwatervrees bij de politiek om de eindverantwoordelijkheid uit handen te geven. Meerdere raadsleden wezen er donderdag op dat de gemeenteraad het laatste woord moet behouden.

Het college van B en W wil echter proefdraaien met het door inwoners zelf laten regelen van de inrichting van de buitenruimte. Burgemeester Theo Weterings wees er tijdens de discussie op dat de raad op dit moment al soms de zeggenschap uit handen geeft. Dat is bijvoorbeeld gebeurd met de wijkbudgetten en zaken die het college zelf regelt.

De participatie bij het project Hoofddorp-Centraal, waarbij inwoners en ondernemers nadrukkelijk worden betrokken bij de invulling van het gebied tussen het station en het centrum, geldt als een speerpunt voor het nieuwe participatiebeleid. Er zijn echter klachten gekomen van inwoners, dat ook een raadslid meedoet aan dit proces. Dit raadslid woont zelf in het betrokken gebied.

Volgens burgemeester Weterings is dat niet de bedoeling van het nieuwe participatiebeleid. Hij vond dat een raadslid niet moet gaan meedoen aan een proces, dat voor inwoners is bedoeld.

Sommige raadsfracties vroegen zich af of het nieuwe beleid geen verwachtingen oproept die uiteindelijk niet kunnen worden waargemaakt. Zitten inwoners straks niet met enorme teleurstellingen? Wethouder Marjolein Steffens-van de Water beklemtoonde dat communicatie in deze het sleutelwoord is. Er moet volgens haar helder worden gecommuniceerd over wat inwoners mogen verwachten.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie