2015 wordt spannend jaar voor woningmarkt

28 november 2014 om 00:00 Ondernemend

HAARLEMMERMEER - De woningmarkt toont in 2014 een flink herstel, mogelijk het beste jaar sinds het uitbreken van de crisis. Maar wat gaat de markt doen in 2015 als diverse steunmaatregelen beëindigd zijn?

"De vraag is of de woningmarkt volwassen genoeg is om op eigen benen te staan", stelt Ger Hukker, voorzitter van makelaarsorganisatie NVM. Zelf zegt hij het antwoord niet te weten.

Hukker vergelijkt het met het moment dat zijn dochter leerde fietsen zonder zijwieltjes. "Het lijkt goed te gaan op het moment dat je loslaat, maar soms moet je toch nog hard rennen als het verderop mis dreigt te gaan. Een jaar geleden was er nog paniek in Den Haag over hoe de woningmarkt uit het slop gehaald moest worden. Een jaar later trekken ze de handen ervan af, want 'het beleid heeft gewerkt'. De verruimde schenkingsvrijstelling wordt niet verlengd en er komt geen extra geld voor startersleningen. Vanaf 1 juli 2015 vervalt tevens het lage btw-tarief op arbeid van verbouwingen en renovatie. Daarnaast daalt het maximale leenbedrag ten opzichte van de waarde van de woning. Ook wordt per 1 januari de maximale hypotheekrenteaftrek weer 0,5 procentpunt verlaagd. Maar daar staat tegenover dat het consumentenvertrouwen stijgt, de hypotheekrente laag is en de huren volgend jaar weer verhoogd worden."

Hukker ziet 2015 wel met vertrouwen tegemoet, al zullen de percentages van het aantal verkopen normaliseren. Kopers moeten meer eigen geld meebrengen, maar volgens Hukker is er niet op te sparen tegen een stijgende huizenprijs. "Daarnaast heeft een starter met een annuïteitenhypotheek na tien jaar 23 procent afgelost, dus waar hebben we het over?"

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie