Hoe kom ik aan een energielabel voor mijn woning?

8 december 2014 om 00:00 Ondernemend

HAARLEMMERMEER - Vanaf januari 2015 krijgen eigenaren van woningen zonder energielabel automatisch een voorlopig energielabel toegestuurd. Dit voorlopige label is eenvoudig online om te zetten naar een definitief label.

Maar u kunt ook een energielabel voor uw woning laten opstellen door een erkende (gecertificeerde) adviseur. De adviseur komt langs en onderzoekt uw woning op een aantal punten. Na het onderzoek stelt hij het energielabel vast. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig.

Een gecertificeerd adviseur is te vinden op de site van de stichting Kwaliteit voor Installaties Nederland. Kies voor Energieprestatieadvisering (BRL 9500). Beperk de resultaten vervolgens tot het werkterrein van Energieprestatiecertificaat Woningen, NL-EPBD. Dit is belangrijk om vergissingen te voorkomen: veel adviseurs zijn behalve voor het energielabel ook gecertificeerd voor het opstellen van een Maatwerkadvies energiebesparing en dat is niet hetzelfde.

Wat een energielabel kost, hangt af van de woning. Een rijtjeshuis is bijvoorbeeld doorgaans gemakkelijker te beoordelen dan een vrijstaande woning. Een energielabel voor een rijtjeshuis is daardoor meestal goedkoper. Gemiddeld kost een energielabel € 200. Het is raadzaam verschillende offertes op te vragen. In januari 2015 krijgen eigenaren van woningen, die nog geen energielabel hebben, een voorlopig energielabel toegestuurd. Dit label kan eenvoudig online worden geregistreerd. De kosten hiervan zullen naar verwachting enkele tientjes bedragen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie