Pannenbier voor 20 energie-0-woningen Hofstede Zwaanshoek

8 december 2014 om 00:00 Ondernemend

ZWAANSHOEK - Op de verjaardag van Sinterklaas was er ook een cadeautje voor de bouwers van de 20 energie-0-woningen in het bouwplan Hofstede aan de Hanepoel in Zwaanshoek. Jacques Ninaber en Marcel Nouris van Natuur en Wonen zetten de vlaggen op de dakpunt van de eerste boerderijwoning waarna het pannenbier kon worden ingeschonken.

Het nieuwe woonwijkje zal als eerste in Haarlemmermeer niet worden aangesloten op het gas omdat met in totaal 480 zonnepanelen voldoende energie wordt opgewekt. Nog geen drie maanden geleden gaf wethouder Tom Horn samen met de toekomstige bewoners het startsein voor de bouw. De verwachting is dat in mei volgend jaar de 8 starters- en 12 vrije sectorwoningen kunnen worden betrokken.

Met het toepassen van nieuw ontwikkelde zonnepanelen, die geïntegreerd zijn in de schuine daken met zwarte dakpannen, wordt een belangrijk deel van de energie voor de woningen opgewekt. Met teruglevering aan het elektriciteitsnet bij overproductie wordt door de bewoners terugverdient. Met het gebruik van warmtepompen wordt de vloerverwarming op alle etages van de woningen voorzien.

Door het toepassen van permanente CO2 meetapparatuur per vertrek wordt de mechanische ventilatie van de optimaal geïsoleerde woningen aangestuurd. De toelating van verse lucht via de roosters in de kozijnen zijn op de vraag aangepast. Dit levert veel minder verlies aan warmte op dan bij bestaande mechanische ventilatiesystemen. Omdat een gasaansluiting in de woningen niet meer nodig is behoeft ook niet meer betaald te worden voor het prijzige vastrecht van een aansluiting. De zonnepanelen zijn geïntegreerd tussen de dakpannen met een goede regenwaterafvoer in tegenstelling tot het nu vaak toegepaste plaatsen van panelen bovenop de daken en dakpannen.

De ontwerpen van de verschillende woningen in het plan Hofstede zijn gebaseerd op een authentieke boerenhofstede. De starterswoningen vormen De Schuur, de vrije sectorwoningen - twee onder een kap - De Stallen en De Boerderij.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie