Wijkraad wil bruisend buurtcentrum

9 december 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

NIEUW-VENNEP - "Er zijn veel jongeren in de leeftijd van 14 tot 18 jaar in Getsewoud die in de wijk rondhangen. Deze groep groeit. Verschillende instanties geven al jaren aan dat op deze ontwikkeling moet worden geanticipeerd, maar in de praktijk is daar niet veel van terechtgekomen. Er zijn sportveldjes aangelegd, maar verder zijn er niet zoveel plekken waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten. Het activiteitencentrum zou een belangrijke functie kunnen vervullen. Uit buurtonderzoek blijkt dat 47 procent het activiteitencentrum niet kent. "Dat is jammer," aldus Krijn Goudzwaard, voorzitter van de Wijkraad Getsewoud.

Grote groepen jongeren bestaande uit 50 tot 75 jongens en meiden hangen op verschillende plekken rond in de wijk. Met name bij mooi weer. Ze zorgen met hun scooters soms voor geluidsoverlast. "Wij kunnen ons voorstellen dat zo'n grote groep als bedreigend of intimiderend over kan komen ook al gedragen de jongeren zicht verder correct. Vaak worden de jongeren weggestuurd, wat weer voor irritaties kan zorgen," vertelt Goudzwaard. "Ondertussen hebben we al acht jaar een activiteitencentrum in de wijk. Maar het is onder bewoners veel te weinig bekend en er is ook weinig te doen. Het is twee tot drie dagdelen per week in gebruik. Dat is niet zoveel voor een wijk met 17.000 inwoners".

Geluidsoverlast

Goudzwaard heeft de noodzakelijke ontmoetingsplekken voor jongeren bespreekbaar gemaakt tijdens het werkbezoek van het college enkele weken geleden en erop gewezen dat er reeds een activiteitencentrum in de wijk is. Probleem is dat bewoners die boven het centrum wonen last kunnen hebben van activiteiten met harde muziek. De gemeente gaat nu meedenken om oplossingen te vinden om de geluidsoverlast te beperken. Wellicht is het mogelijk om het gebouw aan te passen zodat het voor een grotere doelgroep gebruikt kan worden.

"Dan zou je meer kunnen organiseren. In een nieuwe wijk heb je iets extra's nodig. In een oudere wijk is er vanzelf meer sociale cohesie tussen de bewoners. Iedereen kent elkaar en er zijn verenigingen die al lang bestaan. In een nieuwbouwwijk als Getsewoud is dat minder ontwikkeld. Na vijftien jaar begint het wel meer te leven, maar zoiets heeft tijd nodig", legt Goudzwaard uit. "En Iets anders waar we tegenaan lopen, is dat er weinig vrijwilligers beschikbaar zijn. In een nieuwe wijk wonen relatief veel tweeverdieners met jonge gezinnen, die er eerder op uit trekken om te recreëren."

Bruisend centrum

"We hebben behoefte aan iemand die zich inspant om meer activiteiten en evenementen in het centrum te krijgen. We hebben daar zelf de tijd niet voor. En ook al is er een enthousiast activiteitenteam dat al jaren van alles organiseert, het is onvoldoende om alle groepen te bereiken. We willen een bruisend buurtcentrum waar iedereen terecht kan. Een forse uitbreiding van het aantal uren van medewerkers van Maatvast zou een enorme vooruitgang betekenen."

Dikke voldoende

De wijk Getsewoud bestaat nu ongeveer vijftien jaar. Goudzwaard blikt graag terug. "De wijk scoort een dikke voldoende. Er gaan veel dingen goed. Er is een prima winkelcentrum voor de basisbehoeften, zonder leegstand en met een actieve winkeliersvereniging. De wijk heeft een hecht activiteitenteam. Er wordt jaarlijks een aantal evenementen georganiseerd zoals het wijkfeest, kindercarnaval, Halloween en de Koningsdag in het Lentepark. Ook de maandelijkse kinderdisco wordt druk bezocht. In het begin was er ontevredenheid over de groenvoorzieningen in de wijk. Maar het onderhoud is veel beter geworden. Getsewoud is een prima wijk om in te wonen, om naar school te gaan en naar de sportclub", benadrukt Goudzwaard.

De voorzitter is tevreden over het vaste overleg met de verschillende gebiedspartners, die verenigd zijn in het wijkplatform en gebiedsteam. Vertegenwoordigers van de wijkraad zitten maandelijks om de tafel met onder andere gemeente, politie, Maatvast en Meerwaarde en woningcorporaties. Zodoende weet de Wijkraad precies wat er speelt en kan daar adequaat op reageren. Verder is er om de drie jaar een wijkschouw. Bewoners worden nauw betrokken en geven aan waar verbeterpunten nodig zijn in de wijk. Goudzwaard: "Dat levert altijd veel reacties op. Belangrijk is dat punten niet alleen gesignaleerd worden, maar dat er ook daadwerkelijk iets meegedaan wordt. En dat is gelukkig het geval."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie