In 'Laag Land' herleeft historie

9 december 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Verhalentafel is brug tussen toen en nu

HAARLEMMERMEER - Bij koffie en koek deponeerde een steeds groter wordende groep Haarlemmermeerders hun herinneringen op de Verhalentafel van het Historisch Museum. Het resultaat is het ruim 300 pagina's tellend boek 'Laag Land'. De presentatie is op 19 december. Burgemeester Weterings neemt het eerste exemplaar in ontvangst.

Door Frans Witteman

In 'Laag Land' komt een scala aan onderwerpen aan bod. Er is immers de afgelopen drie jaar heel wat afgebabbeld in de centrale hal van het Historisch Museum Haarlemmermeer. En opgeschreven. Veel van die prachtige verhalen hebben in het boek een plaats gekregen, verzekert Sybil van Dam, de onvermoeibare motor achter de Verhalentafel. Zij leidde de gesprekken, zorgde dat iedereen aan het woord kwam, greep met haar - door sommigen gevreesde - bel in wanneer vertellers van het onderwerp dreigden af te dwalen, noteerde de verhalen, werkte ze thuis uit, bundelde ze, verzamelde historische foto's, vond in Paswerk een behulpzame drukker en vroeg aan burgemeester Theo Weterings of ze hem het eerste exemplaar zou mogen overhandigen. En dat gaat gebeuren op vrijdag 19 december tijdens een feestelijke presentatie in het Historisch Museum die om 16 uur begint. Het boek is dan tegen gereduceerde prijs verkrijgbaar.

Verhalen vertellen aan elkaar. Het ene verhaal haalt het andere uit waardoor je een prachtig beeld krijgt van het Haarlemmermeer van vroeger. Je wordt weer meegenomen naar de winkels van toen en hoe het er vroeger op het land aan toe ging in een tijd toen de mensen nog tijd hadden voor elkaar, schrijft Sybil van Dam op de rugzijde van het boek boordevol verhalen, herinneringen en historische foto's. Bijnamen, de Tweede Wereldoorlog, het verenigingsleven, winkeliers, onderwijs en de landbouw, het is slechts een kleine greep uit de onderwerpen die in 'Laag Land' aan bod komen. Van Dam werkt graag met thema's. "Het geeft structuur en dankzij een thema komen de verhalen als vanzelf", is de ervaring van Sybil die vroeger schooljuf had willen worden, maar uiteindelijk als bibliothecaresse aan de slag ging en later als geslaagd cursist in 2006 in Badhoevedorp haar eerste Verhalentafel 'deed'.

Sybil aanhoort niet alleen de verhalen, ze geniet er ook van. "Het zijn altijd echte verhalen van mensen. Uit het leven gegrepen, vaak vol emotie. Soms leg ik mijn pen neer omdat ik aanvoel 'dit mag niet opgeschreven worden'. Weet je dat ik heel rijk ben dat ik op deze manier met mensen bezig ben? De Verhalentafel verveelt nooit."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie