Dorpsbieb Vijfhuizen is open

9 december 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

VIJFHUIZEN - Sinds dinsdagmiddag 16.15 uur heeft Vijfhuizen weer een bibliotheek. "Het is geweldig dat dit allemaal maar kan in ons mooie dorp", straalt initiatiefnemer Ed Koster bij het zien van de vele belangstellenden die bovendien met tassen vol boeken komen aansjouwen.

In een voor Ed Koster kenmerkende speech bekent hij dat hij beduusd is vanwege de overweldigende reacties op het artikel vorige week in de papieren versie van HCnieuws. "De telefoon en de mailbox stonden direct roodgloeiend. Iedereen was laaiend enthousiast over het initiatief in het dorpshuis een boekenuitleen te realiseren. Met dozen en tassen tegelijk werden de boeken gebracht. Om alle lectuur overzichtelijk te kunnen herbergen gaat dorpshuisbeheerder Roel Krijger zeer snel voor meer boekenkasten zorgen."

De dorpsbieb kent gaan administratiesysteem. Wie een boek leent wordt geacht het ook weer terug te brengen. En wie een bepaald boek graag thuis wil houden kan er een ander voor terugzetten zodat de voorraad op peil blijft. Het vertrouwen in de dorpsgenoten is groot.

Als openingshandeling overhandigt Ed Koster aan Cok de Ruijter, voorzitter van de dorpsvereniging, het boek Duivelse Geest uit de succesreeks Witse. Een politieroman. "Dit boek moet jou als oud-politieman bijzonder aanspreken", lacht Ed. "De cirkel is rond." Voor De Ruijter is het zo klaar als een klontje. "De bieb is een geweldig initiatief dat ook nog eens heel snel van de grond is gekomen. Het dorpshuis is hierdoor nóg meer een sociale ontmoetingsplek." Onder de talrijke aanwezigen is ook Elly Bruijnesteijn. In de vorige eeuw was zij filiaalleidster van de Vijfhuizense bibliotheek. Met de woorden 'maar wel terugbrengen hoor' geeft Cok het boek juist aan haar door. "Nu is de cirkel pas echt rond."

Ze is lid van de gewone bieb, zoals Irma Meijs het noemt, maar weet zeker dat ze regelmatig in deze ongewone bieb komt neuzen of er iets voor haar bij zit. "Deze dorpsbieb vind ik een heel leuk idee en zo denken er heel veel mensen over", is de Vijfhuizense heel stellig. Jasper Blom is vanuit Nieuwebrug gekomen en zeult een grote tas boeken naar binnen. "Helemaal top is dit en ik hoop dat deze bieb een lang leven beschoren is", zegt hij.

De bieb in het dorpshuis is elke woensdag open van 13.30 tot 17 uur. Vrijwilliger Ernst Mensink is dan aanwezig om de uitleen in goede banen te leiden. Op andere dagen is de bieb open als ook het dorpshuis open is vanwege bijvoorbeeld bridgen of de ouderensoos.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie