Herstel nieuwbouw in het verschiet

12 december 2014 om 00:00 Ondernemend

HAARLEMMERMEER - In navolging van de markt van bestaande koopwoningen ligt er ook bij de nieuwbouw herstel in het verschiet. Dit stelt het Economisch Bureau van ABN Amro. Het bureau ziet een duidelijk verband tussen de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen en de afgegeven vergunningen voor nieuwbouw van woningen. De woningbouw reageert met een vertraging van ongeveer acht maanden op de ontwikkelingen op de woningmarkt.

"Na herstel van de woningmarkt moeten eerst nieuwe vergunningen worden aangevraagd voordat er nieuwe woningen gebouwd kunnen worden. Daarom reageert de woningbouw met enige vertraging op de woningmarkt. Wij verwachten dat er vooral nieuwe vergunningen worden aangevraagd als de prijzen van bestaande woningen stijgen. Het wordt dan lucratiever voor bouwers om woningen te bouwen, aangezien zij de nieuw gebouwde woningen dan voor een hogere prijs kunnen verkopen", aldus het rapport van het Economisch Bureau.

Het eerste herstel van de woningbouw moet volgens ABN Amro vanaf eind 2014-begin 2015 zichtbaar worden. Wanneer het herstel van de woningbouw in navolging van de woningmarkt intreedt, is het belangrijk dat die woningen gebouwd worden waar in de toekomst behoefte aan is. Dit zijn woningen die onder meer geschikt zijn voor eenpersoonshuishoudens en de steeds ouder wordende bevolking. Dit hoeven niet alleen nieuwbouwwoningen te zijn, ook kunnen bestaande gebouwen tot woningen worden getransformeerd, zo menen de economen van de bank.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie