"Kunst en handwerk van de Benedictinessen van Egmond"

15 december 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Bijzondere kerstexpositie in de Stal op de Kaag

KAAGEILAND - Fijn naai- en borduurwerk, prachtig schoonschrijven. Bestaat het nog in deze tijd, waarin alles draait om vlot even een paar zinnetjes intikken op social media? Het antwoord is duidelijk "ja". En wie dat zelf nog eens wil ervaren is meer dan welkom op een speciale kerstexpositie in de Stal op de Kaag.

In dit spirituele centrum op Kaag-eiland - de ultieme locatie voor een dergelijke tentoonstelling- is van 20 december tot en met 4 januari werk te zien van de Benedictinessen van Egmond. De zusters uit het daar gevestigde Sint-Liobaklooster presenteren daar voorbeelden van hun kunst- en handwerk. "En dat mag je uniek noemen", zegt Stalmeester Adriaan Tieleman. "Het is namelijk heel bijzonder dat de zusters met hun werk het klooster uitgaan. Voor de Stal op de Kaag maakten ze graag een uitzondering en daar zijn we meer dan blij mee." Samen met assistent Bob heeft hij met de zusters gebrainstormd welk deel van hun werk het meest geschikt zou zijn om te exposeren. "Het resultaat is een prachtige collectie rondom het thema Kerstmis. En die mag, dat weten wij heel erg zeker, gezien worden."

Voor wie het bestaan van het Sint-Liobaklooster nieuwe informatie is: de bewoners vormen in Egmond een monastieke gemeenschap, die behoort tot de Benedictijner Orde. Het klooster werd in 1935 gesticht door Hildegard Michaelis rondom het monastiek ideaal Ora en Labora, oftewel Bid en Werk. Ora is terug te vinden in het feestelijk vieren van de liturgie binnen de gemeenschap, Labora komt naar vormen in de vele vormen van het kunstzinnige ambacht: weefwerk, batik, pottenbakken, edelsmeden, beeldhouwen, mozaïek en nog veel meer. Proeven hiervan zijn te vinden in de ambachtsstraten van het klooster met een weverij, pottenbakkerij, een atelier voor hout- en metaalbewerking, een naaikamer en een ruimte waarin zusters zich bezighouden met kalligraferen, oftewel schoonschrijven. En wie door het bovenstaande nieuwsgierig is geworden, is hartelijk welkom op Kaageiland. Toegang is gratis.

De kerstexpositie in de Stal op de Kaag wordt op 20 december om 14.00 uur officieel geopend. Daarna zijn bezoekers tot en met 4 januari dagelijks welkom tussen 14.00 en 17.00 uur.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie