'Geen horeca in het Graanpakhuis'

21 december 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Omwonenden

zijn bang

voor overlast

VIJFHUIZEN - Ze vinden dat het gerenoveerde Graanpakhuis een juweeltje is geworden. De omwonenden zijn niet tegen verandering en vinden een nieuwe bestemming prima, maar horeca is in hun ogen uit den boze.

Door Frans Witteman

Na een grondige opknapbeurt ziet het voormalige graanpakhuis aan de Kromme Spieringweg 458, decennialang gebruikt als opslag, er uit om door een ringetje te halen. Tot vreugde van de eigenaren John van Vessem en zijn partner Rozemarijn Tolk, tot vreugde van Vijfhuizen dat blij is dat dit industrieel erfgoed er weer zo fraai uitziet. Het pand, waarvan de eerste steen werd gelegd op 25 januari 1913, is een gemeentelijk monument.

Het in verval geraakte pakhuis is aangekocht met de bedoeling er een leuke ontmoetingsplek van te maken, vertellen John en Rozemarijn vol enthousiasme. "Koffie met taart, een kleine lunchkaart en op donderdag, vrijdag en zaterdag een restaurant. De woensdag is gereserveerd voor speciale acties. Wij denken aan een avond voor ouderen waarbij zij voor een laag bedrag kunnen aanschuiven en elkaar kunnen ontmoeten, aan koken met kinderen en een leuke thema-avond. Daarnaast aan een winkel met meeneem-maaltijden en lekkere dingetjes als zelfgemaakte pesto, mooie kaasjes en lekkere olie. Catering behoort ook tot de mogelijkheden", ontvouwen zij hun ideeën.

Om de plannen te kunnen realiseren dient een ontheffing van het bestemmingsplan te worden verleend. Winkel en catering vinden de omwonenden prima, maar horeca in het pand, daar zijn ze fel op tegen. Want eenmaal horeca, altijd horeca, zegt overbuurman Stef van der Kluit. "Horeca is een wijds begrip. Rust die bestemming er eenmaal op dan is er op dat gebied van alles mogelijk. Van café tot clublokaal van een motorclub. De eigenaar wil deze activiteiten niet, dat weten we ook wel, maar stel dat zijn formule niet lukt er een ander in het pand komt? Zolang het horeca gerelateerd is kan die van alles doen."

De omwonenden willen in Het Graanpakhuis geen restaurant. Ze zijn bang voor geluidsoverlast en parkeergedoe. Daar hebben ze geen trek in. Vorig jaar maart heeft John van Vessem alle buren uitgenodigd en zijn plannen bekend gemaakt. Iets dat bijzonder op prijs werd gesteld. Zij hebben toen open kaart gespeeld en gelijk gezegd dat ze bezwaar zouden maken tegen de aanvraag van een horecabestemming. Hoe onaangenaam ze het ook vonden en nog steeds vinden om dit tegen een dorpsgenoot te doen. Horeca in het pand kan het leefgenot aantasten en dat risico willen ze niet lopen.

FOTO:

Het ruim 100 jaar oude graanpakhuis, in volle glorie herrezen. Foto Trudy Witteman.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie