Geschiedenisboek 'Laag Land' gepresenteerd

21 december 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP - Verhalen van vroeger. Gebundeld en uitgebracht in een prachtig geschiedenisboek: 'Laag Land', Haarlemmermeerders vertellen. Vrijdagmiddag ontving burgemeester Theo Weterings het allereerste exemplaar uit handen van Cybil van Dam die de verhalen opschreef.

Wat een feest gistermiddag in Historisch Museum Haarlemmermeer dat is volgestroomd met polderbewoners die maar al te nieuwsgierig zijn naar het nieuwste boek als resultaat van de verhalentafel die dinsdag na dinsdag, zes seizoenen lang, in het Historisch Museum is gehouden. En wie eenmaal het boek voor de speciale introductieprijs heeft aangeschaft heeft weinig oor meer voor de koren De Zwaanshoekertjes en Route 66 die begeleid door accordeons en gitaar de feestvreugde verhogen. Zo zijn zij in de ban van het 315 pagina's dikke boek waarin de verhalen en herinneringen zijn opgetekend. Verfraaid met ontelbare historisch foto's.

Het 'bijna eerste exemplaar' is voor de directeur van het Historisch Museum, Elise van Melis. Niet alleen vanwege de geboden gastvrijheid en de prettige samenwerking, maar ook omdat de verhalentafel de rode draad vormde en vormt voor de 'overdekte openluchtpresentatie', de publicaties en de tentoonstellingen. "In Laag Land komen verhalen over Haarlemmermeer aan de orde die misschien bekend voorkomen. Onderwerpen als het voor Schiphol verdwenen dorp Rijk, Kerstmis en emigratie passeren de revue evenals de kruidenier en het verenigingsleven. Het is een boek waarin je begint, niet kunt ophouden en het jammer vind als je het uit hebt."

Burgemeester Weterings, bekend om zijn liefde voor geschiedenis, is duidelijk in zijn sas met het eerste exemplaar van 'Laag Land'. Hij spreekt zijn dank uit aan de dertien vertellers die in hun geheugen hebben willen graven en hun herinneringen over vroeger aan de verhalentafel hebben willen toevertrouwen. "Zonder u geen boek."

Laag Land is vanaf heden voor 19,95 euro verkrijgbaar bij boekhandel Stevens in Hoofddorp.

Meer nieuws komende dinsdag in de papieren versie van HCnieuws.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie