Raadhuis gaat flink op de schop

22 december 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP - Het raadhuis in Hoofddorp gaat vanaf 2018 flink op de schop. Eind vorige week is een plan gepresenteerd om het gebouw ingrijpend te renoveren. Eigenlijk blijft alleen de raadzaal behouden. De rest van het raadhuis wordt totaal vernieuwd. De renovatie gaat naar schatting zo'n 47 miljoen euro kosten.

Het raadhuis stamt uit 1980. Het gebouw werd destijds geopend door prins Claus. Volgens het huidige college van burgemeester en wethouders voldoet het raadhuis niet meer aan de eisen van deze tijd. De coalitie heeft eerder dit jaar al uitgesproken dat er geen nieuw raadhuis wordt gebouwd maar dat het huidige wordt opgeknapt.

Het college noemt het raadhuis in het raadsvoorstel 'Huis van HLRMeer'. Volgens B en W kan het gebouw met veel ruimte toe dan het huidige. Het onderkomen van de gemeente heeft nu nog een oppervlakte van 27.000 vierkante meter. Dat wordt straks 12.000 tot 14.000 vierkante meter.

B en W stellen de gemeenteraad voor om de parkeergarage onder het Raadhuisplein te schrappen. In de opzet voor het nieuwe raadhuis blijft er volgens het college voldoende ruimte over voor overdekt parkeren.

Het college wil het Huis van HLRMeer aanzienlijk duurzamer maken. De huidige huisvesting en installaties zijn achterhaald, versleten en verre van efficiënt. Het college heeft de ambitie dat in 2020 het raadhuis energieneutraal is.

Ook ziet wethouder Tom Horn mogelijkheden om na de renovatie de jaarlasten terug te dringen. "Het kost op de lange duur meer om de huidige situatie te laten voortbestaan. De afgelopen 34 jaar is de functie van de overheid sterk veranderd. Anno 2014 worden er sterk gewijzigde eisen aan huisvesting gesteld. Daar komt bij dat de gemeente zelf het goede voorbeeld dient te geven op het gebied van duurzaamheid. Als wij zelf niet energieneutraal worden, kunnen we dat ook niet van andere partijen vragen.''

Aan de renovatie van het raadhuis gaan 2 jaar van voorbereidingen vooraf. Het is de bedoeling dat de operatie in 2018 en 2019 wordt uitgevoerd.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie